StoryEditor

Od roku 2007 bude pestovanie geneticky modifikovanej sóje v Rumunsku zakázané

03.02.2006, 20:52
Autor:
TASRTASR

Pestovanie geneticky modifikovanej sóje v Rumunsku bude od 1. januára 2007 zakázané. Ako dnes informovalo rumunské ministerstvo poľnohospodárstva, Rumunsko sa zákazom chce prispôsobiť právnemu poriadku Európskej únie (EÚ), do ktorej by krajina mala vstúpiť v roku 2007.
Podľa oficiálnych údajov sa sója v Rumunsku pestuje na rozlohe 130 000 hektárov (ha), z toho 85 000 ha tvorí genetický modifikovaná sója. Ide tak o najväčšiu plochu v Európe, na ktorej sa pestuje geneticky upravovaná sója. Medzinárodná organizácia na ochranu životného prostredia Greenpeace však vychádza z toho, že táto plocha je oveľa väčšia, pretože množstvo farmárov pestovanie geneticky modifikovanej sóje popiera. Väčšina zo semien takejto sóje pochádza od americkej firmy Monsanto. Vo februári minulého roka požiadal predseda agrárneho výboru amerického kongresu Bob Goodlatte pri oficiálnej návšteve rumunskú vládu, aby pestovanie geneticky modifikovaných rastlín povolila aj po vstupe krajiny do EÚ, ktorý sa očakáva v roku 2007.
Informovala o tom nemecká agentúra DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 22:15