StoryEditor

Cestujúci MHD v Bratislave zaplatili na pokutách 66 mil.Sk

20.04.2006, 16:21
Autor:
TASRTASR

Revízori Dopravného podniku Bratislava (DPB) v minulom roku vo vozidlách mestskej hromadnej dopravy (MHD) prichytili takmer 61 000 cestujúcich bez platného cestovného lístka. Tí na pokutách, prípadne následných súdnych výdavkoch, zaplatili 66 miliónov Sk.
Približne 14 % čiernych pasažierov zaplatilo pokutu priamo vo vozidle. Ďalších 30 % tak urobilo v lehote 30 dní v doplatkovej kancelárii DPB na Olejkárskej ulici. Ostatným uložil finančnú sankciu súd na základe platobného rozkazu alebo exekútor v prípadoch, ak neplatič ignoroval platobný rozkaz a došlo až na exekučné vymáhanie pohľadávky.
Revízor je oprávnený udeliť postih za cestovanie bez platného cestovného lístka vo výške 1 400 Sk (prípadne 35 EUR). Úhrada je jednotná pre všetky kategórie cestujúcej verejnosti. Ak sa cestujúci do 30 dní dodatočne preukáže platným predplatným lístkom, platí len manipulačný poplatok 140 Sk. Pre každý typ platby má revízor osobitné potvrdenie. Po lehote 30 dní odstupuje DPB pohľadávku na vymáhanie advokátskej kancelárii, ktorá cestujúcim posiela upomienku pred žalobou. Po vydanom platobnom rozkaze je vymáhaná čiastka zvýšená o poštovné a súdne trovy vo výške približne 3 600 Sk. Ak dlžník neuhradí platobný rozkaz, prichádza k slovu exekútor a dlžná čiastka sa opäť predraží o 2 500 až 4 000 Sk. Celkovo tak čierna jazda môže cestujúceho stáť až 10 000 Sk.
Z vymoženej dlžnej čiastky prináleží dopravnému podniku iba úhrada pokuty, vložené súdne a poštové poplatky. Sú súčasťou finančného rozpočtu DPB. Trovy právneho zastúpenia sú príjmom advokátskej kancelárie. Exekučné poplatky sú príjmom exekútorov.
Ako pre TASR dodala vedúca odboru tarifných služieb DPB Zuzana Horčíková, počet čiernych pasažierov a tým aj príjmov z uložených úhrad má medziročne mierne stúpajúcu tendenciu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 07:44