StoryEditor

Českú republiku čaká kritika od EK za príliš vysoký deficit verejných financií

21.05.2007, 09:50
Autor:
TASRTASR

Českú vládu čaká opätovná kritika z Európskej komisie (EK) za príliš vysoký deficit verejných financií, píše v najnovšom vydaní týždenník European Voice.
Komisár pre finančné a menové otázky Joaquín Almunia má koncom mesiaca v úmysle upozorniť českú vládu, že český deficit by sa mal v tomto roku zvýšiť na 3,7 % HDP. Maastrichstské konvergenčné kritériá pritom vyžadujú deficit pod 3 % HDP.
Táto kritika by mala odznieť pri hodnotení českého revidovaného konvergenčného programu, ktorý Česká republika predložila v marci. Od roku 2004 vedie EK proti ČR konanie za nadmerný deficit a môže vydať druhé odporúčanie, ak sa situácia nezlepší. V roku 2008 sa pritom v prípade ČR očakáva deficit 3,6 % HDP.
Ak nadmerný deficit pretrváva, EK môže pristúpiť k prerušeniu platieb z Kohézneho fondu, až dokiaľ krajina nedá do poriadku svoje verejné financie. V prípade Maďarska a Poľska však EK vydala 3, resp. 2 odporúčania bez toho, aby stopla financie, uzatvára European Voice.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 13:14