StoryEditor

Slovnaft vlani s rastom prevádzkového zisku o 11 %

12.02.2007, 09:27
Autor:
SITASITA

Rafinérska skupina Slovnaft zvýšila v minulom roku prevádzkový zisk upravený o aktuálne náklady na zásoby medziročne o 11 % na 7,89 mld. Sk. "Aj napriek vplyvu slabších externých podmienok v ropnom sektore a plánovaných odstávok zostala výkonnosť skupiny Slovnaft silná aj v minulom roku," konštatoval generálny riaditeľ spoločnosti Slovnaft Oszkár Világi. Dobré výsledky sú podľa neho dôsledkom pretrvávajúcej silnej exportnej pozície spoločnosti, uvedenia palív s prídavkom biokomponentov a zlepšovania efektívnosti kľúčových procesov, ako aj pokračujúcich synergií vyplývajúcich z pôsobenia spoločnosti v rámci skupiny MOL.
Dobrá výkonnosť spoločnosti počas prvých troch štvrťrokov 2006 vytvorila podľa Slovnaftu silný základ pre udržanie si dobrej exportnej pozície na zahraničných trhoch, kde tržby vlani vzrástli medziročne o 13,4 % na 82,98 mld. Sk. Na domácom trhu sa spoločnosti najmä vďaka rastúcemu dopytu po motorovej nafte podarilo zvýšiť predaj v objemovom vyjadrení o 8 %. Tržby z domáceho predaja vzrástli medziročne o 18 % na 30,21 mld. Sk.
Majoritným akcionárom spoločnosti je maďarská ropná a plynárenská spoločnosť MOL, ktorá drží v rukách 98,4 % akcií spoločnosti. Na ostatné právnické osoby pripadá 0,3 % a 1,3 % akcií Slovnaftu vlastnia individuálni akcionári.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 16:21