StoryEditor

Boris Abramovič kúpil maďarské aerolinky Malév

09.02.2007, 14:46
Autor:
TASRTASR
Ruský obchodník Boris Abramovič je novým vlastníkom maďarskej leteckej spoločnosti Malév. Jeho ruská spoločnosť AirBridge zvíťazila v privatizačnom procese a kúpila 99,95-% podiel v Maléve.

Ruský obchodník Boris Abramovič je novým vlastníkom maďarskej leteckej spoločnosti Malév. Jeho ruská spoločnosť AirBridge zvíťazila v privatizačnom procese a kúpila 99,95-% podiel v Maléve, informovala maďarská tlačová agentúra MTI. O kúpnej cene neboli zverejnené žiadne údaje.
Maďarská AirBridge je dcérou ruskej leteckej spoločnosti KrasAir a v poradí už vo 4. kole privatizácie Malévu zostala ako jediný záujemca po tom, čo privatizačná agentúra APV zamietla litovské aerolinky Lithuanian Airlines (LAL). Skupina maďarských a írskych investorov, ktorých zastupoval obchodník Ofer Hava, sa už predtým stiahla z tendra.
Kúpna zmluva s Abramovičom sa však podpíše až po tom, keď sa nový vlastník dohodne so zástupcami zamestnancov Malévu, uviedla maďarská privatizačná agentúra APV vo štvrtok večer. Podrobnosti o predaji sa majú zverejniť až po podpísaní zmluvy.
Manažér AirBridge Peter Leonov prejavil optimizmus, že zmluva by sa mohla podpísať ešte vo februári. AirBridge dlho čakali na rozhodnutie o predaji a teraz chcú čo najrýchlejšie naštartovať biznis plán. Podľa dohody musia garantovať, že Malév zostane národným leteckým prepravcov s primeranými právami.
Dlhodobé záväzky, ktoré mal Malév v štátnej Hungarian Development Bank (MFB), má podľa uznesenia vlády prevziať 100-% štátna firma, ktorá vznikne na tento účel. Niektoré zariadenia a práva Malévu, ktoré sú nevyhnutné na leteckú prevádzku, by mohli rovnako prejsť na túto firmu, kým nové, privatizované aerolinky splatia svoje dlhy, za ktoré ručí štát. Na konci roka 2005 mal Malév podľa MTI krátkodobé záväzky 19,21 miliardy HUF, v prepočte 2,629 miliardy SKK, a dlhodobé záväzky 12,84 miliardy HUF.
APV vypísala verejnú súťaž na predaj maďarskej štátnej leteckej spoločnosti v septembri 2006, keď stroskotali 3 predchádzajúce pokusy o privatizáciu.
Bratia Boris a Alexander Abramovičovci vytvárajú v súčasnosti z 5 ruských leteckých spoločností skupinu AirUnion.
Rusko patrí k najdynamickejšie sa rozvíjajúcim trhom leteckej prepravy na celom svete. Najbohatší muž Ruska je ropný magnát Roman Abramovič.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 05:43