StoryEditor

Pravidlá pre poskytovanie investičných stimulov by mala v stredu vláda odobriť

19.10.2005, 09:55
Autor:
TASRTASR

Vymenovaním troch nových členov Rady Protimonopolného úradu, ktorým sa 15. novembra skončí funkčné obdobie, sa bude zaoberať vláda SR na svojej 150. schôdzi.
Kabinet sa bude tiež venovať materiálu, ktorý navrhuje, aby bola NBS poverená zabezpečením plnenia úloh vyplývajúcich z prípadnej participácie SR na Pláne finančných transakcií Medzinárodného menového fondu. NBS zastupuje SR v medzinárodných finančných inštitúciách a zabezpečuje plnenie úloh vyplývajúcich z tohto zastúpenia. Vo vzťahu k MMF centrálna banka iba vydáva neprevoditeľné a neúročiteľné dlhopisy a je ukladacím miestom pre prostriedky medzinárodných finančných organizácií. Na zabezpečenie záväzkov SR vyplývajúcich z členstva v MMF, by účasť na FTP vyžadovala poskytnúť fondu približne 270 miliónov USD.
Návrh pravidiel v oblasti poskytovania individuálnej štátnej pomoci investorom má na rokovanie vlády predložiť minister financií Ivan Mikloš spolu s ministrom hospodárstva Jirkom Malchárkom, ktorý k materiálu prednesie svoj návrh zmien. Medzi kľúčové zásady pravidiel investorom zostane motivácia investícií do zaostalejších regiónov a do projektov s vysokou pridanou hodnotou. Cieľom materiálu, ktorý prerokuje vláda, je vytvorenie jasných pravidiel v oblasti poskytovania investičných stimulov investorom a zabezpečenie efektívneho a transparentného systému ich poskytovania.
Vláda sa bude zaoberať návrhom na uzavretie Zmluvy medzi SR a Kanadou o podpore a ochrane investícií, pretože každý bilaterálny alebo multilaterálny záväzok SR nad rámec spoločnej obchodnej politiky EÚ alebo ten, ktorý by akýmkoľvek spôsobom zasahoval do realizácie tejto politiky v rámci vnútorného trhu, by znamenal porušovanie záväzkov člena Európskej únie. Z tohto dôvodu je potrebné tieto zmluvné vzťahy právne upraviť a dať ich do súladu so zmluvnou základňou EÚ.
Ďalším bodom schôdze vlády je cestovná mapa informatizácie verejnej správy, ktorá predstavuje časový harmonogram implementácie všetkých činností, ktoré budú v blízkej budúcnosti ponúkané občanom, podnikateľom alebo verejnej správe v elektronickej podobe. Má predovšetkým sprístupniť na ústrednom verejnom portáli služby pre občanov a podnikateľov. Ďalej by mala zlepšiť fungovanie všetkých verejných registrov a databáz a ich úplnú informatizáciu spolu s prechodom na on-line služby. Medzi jej úlohy patrí podľa predkladateľa návrhu, Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR, aj zabezpečenie kvalitného vybavenia výpočtovou technikou zamestnancov verejnej správy a zvýšenie ich informačnej gramotnosti.
Harmonizácia rádiotelefónnej služby na vnútrozemských vodných cestách je cieľom medzinárodnej dohody, ktorú v stredu tiež prerokuje kabinet. Jej uplatňovanie má prispieť k bezpečnejšej navigácii, najmä pri zlých poveternostných podmienkach. Výsledkom by malo byť zvýšenie bezpečnosti prepravy ľudí a tovaru.
Ministerstvo pôdohospodárstva (MP) SR predloží na rokovanie správu, podľa ktorej bude mať na financovanie trhovo orientovaných výdavkov k dispozícii vyše 2,1 miliardy Sk. Každá členská krajina EÚ totiž musí zaplatiť určitý druh oprávneného výdavku, napríklad poskytnúť dotáciu vývozcovi zeleniny. Európska komisia potom tieto peniaze preplatí. Členský štát však musí mať k dispozícii zdroje na prvotnú úhradu nákladov prostredníctvom takzvaného obrátkového fondu.
Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja pripravilo na schôdzu návrh Národného strategického referenčného rámca na roky 2007 až 2013. Minister dopravy, pôšt a telekomunikácií Pavol Prokopovič predloží návrh na vymenovanie predsedu Úradu pre reguláciu železničnej dopravy a bude za svoj rezort informovať o stave rozpracovanosti zásobníka projektov pre Kohézny fond na roky 2007 až 2013.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 16:55