StoryEditor

Cena americkej ropy naďalej klesá vďaka priaznivému počasiu v USA

09.11.2005, 09:31
Autor:
TASRTASR

Vyhliadky na pretrvávajúce mierne počasie v USA vyvolalo ďalší pokles ceny ropy pod hranicu 60 USD. Na newyorskej burze dnes stál barel (159 litrov) surovej ropy sorty WTI 59,38 USD, čo je v prepočte takmer 1 957 SKK. Ropa tak v porovnaní s pondelkom zlacnela o 9 centov. Na londýnskej burze zasa klesla cena za barel severskej ropy Brent o 19 centov na 55,85 USD.
"Neobvykle prívetivé počasie na severozápade USA sa postaralo o slabý dopyt po vykurovacom oleji," uviedol analytik z britského obchodného domu Sucden Sam Tilley. Severozápad USA je pokladaný za región s najvyšším dopytom po vykurovacom oleji. Privátna meteorologická služba Meteorlogix pritom nepočíta s náhlymi zmenami poveternostnej situácie. Mierne počasie by tak malo vydržať až do budúceho týždňa.
Okrem toho experti počítajú s tým, že ťažobné zariadenia v Mexickom zálive a rafinérie na juhu USA už začnú čoskoro pracovať na 100 %. Podľa experta z investičnej banky JP Morgen by mala byť najväčšia časť ťažobných a rafinérskych kapacít k dispozícií opäť v januári.
Podobne ako ceny americkej ropy, aj cena ropy Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) v pondelok klesla. Podľa prepočtov Sekretariátu OPEC vo Viedni stál barel (159 litrov) ropy OPEC v priemere 52,86 USD. V porovnaní s piatkom tak ropa zlacnela o 1,39 USD.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 14:31