StoryEditor

V minulom roku našla SOI na slovenskom trhu až 37 nebezpečných výrobkov

27.04.2005, 10:24
Autor:
TASRTASR

Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) našla vlani na slovenskom trhu až 37 nebezpečných výrobkov, pričom 5 z nich našla na základe notifikácie rýchleho výstražného systému pre hľadanie nebezpečných výrobkov RAPEX. Uviedla to dnes počas diskusného fóra 9. ročníka medzinárodnej konferencie INTRACO na tému Ochrana spotrebiteľa ústredná riaditeľka SOI Nadežda Machútová. Od 1. mája 2004 zaznamenala SOI až 238 notifikácií s podozrením na nebezpečné výrobky.
Výrobky pochádzali najmä z oblasti elektrotechniky a hračiek. Výrobcovia a distribútori majú podľa Machútovej povinnosť aktívne oznamovať svoje podozrenie na nebezpečné výrobky, ináč budú musieť sami dokazovať svoju nevinu, pričom majú pre lepšiu orientáciu prístup k tomuto systému na internete.
Ako doplnil viceprezident COOP Jednota Slovensko, ochrana spotrebiteľa nie je založená len na obchode, ale musí byť súhrou spolupráce obchodníkov a ochranárskych združení.
Podľa vyjadrenia prezidentky Asociácie spotrebiteľských subjektov Slovenska Boženy Stašenkovej je pre ochranu spotrebiteľa dôležité najmä povedomie občanov, čo sa má zabezpečiť najmä osvetou a výučbou na školách. Tomuto cieľu má napomôcť nová učebnica financovaná z prostriedkov Európskej komisie - Európsky diár, ktorá oboznamuje s právami spotrebiteľov a bude sa využívať ako podporný materiál na stredných školách.
lsu zll

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 05:11