StoryEditor

Nemecko chce novú dohodu o spolupráci EÚ a Ruska

08.01.2007, 15:00
Autor:
SITASITA

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa bude usilovať o to, aby Európska únia (EÚ) uzavrela novú dohodu o spolupráci s Ruskom, v ktorej by sa zakotvil záväzok Moskvy byť spoľahlivým dodávateľom energie pre Európu. Nemecko, ktoré na obdobie nasledujúcich šiestich mesiacov prevzalo predsedníctvo EÚ, bude zodpovedné za vedenie rozhovorov o novej zmluve o spolupráci s Ruskom. Zmluva sa bude zaoberať celým radom otázok od energie až po obchod a ľudské práva.
Začiatok rokovaní zablokovalo Poľsko, ktoré od Moskvy žiada, aby zrušila zákaz dovozu poľského mäsa. Rusko bolo v minulosti podľa Merkelovej spoľahlivým dodávateľom energie. "Teraz s ním však bojujeme o posilnenie týchto záväzkov a o ich uznanie zo strany Ruska. Takisto sa potrebujeme uistiť o spoľahlivosti cien a spolupráce s Ruskom, čo pre niektoré spoločnosti v poslednej dobe predstavovalo problém," uviedla Merkelová.
Obavy EÚ sa zvýšili pred rokom, keď spor o ceny medzi Moskvou a Ukrajinou na krátky čas pozastavil dodávky plynu do únie. EÚ získava približne štvrtinu dodávok plynu od Ruska. Z tohto množstva okolo 20 % prichádza cez Bielorusko, ktoré vedie s Moskvou spor o poplatky za prepravu ropy.
"Potrebujeme mať prístup do strategicky dôležitých oblastí na ruskom trhu presne tak, ako chce Rusko prístup na naše trhy," povedala Merkelová. Diskusie EÚ o vyriešení otázky dovozu mäsa, ktorá zapríčinila oddialenie rokovaní medzi Ruskom a EÚ, sa pravdepodobne uskutočnia v priebehu nasledujúcich týždňov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 17:49