StoryEditor

Podľa politkov sa budúca vláda zameria na zlepšenie eGovernmentu

11.05.2006, 16:22
Autor:
TASRTASR
Medzi najväčšie nedostatky dnešného eGovernmetu v SR označila väčšina politikov chýbajúci portál verejnej správy, nedostatočnú koordináciu informatizácie spoločnosti aj z titulu nedostatočných kompetencií splnomocnenca vlády pre informatizáciu.

Nefunkčnosť jednotného bodu, prostredníctvom ktorého by sa občania mali dostať k elektronickým službám verejnej správy, je hendikep slovenského eGovernmentu. Ako ďalej pre TASR uviedol riaditeľ Infostatu Igor Prívara, okolité krajiny sú v tejto oblasti ďaleko pred SR.
"Služby, ktoré poskytuje štátna správa prostredníctvom eGovernmentu, spočítate na prstoch jednej ruky," zhrnul súčasný stav Prívara. Zároveň podotkol, že v poslednom období sa urobil celý rad vecí, ktoré sú prospešné, ale stále sa neprejavili v reálnom živote.
Na potrebe zlepšiť eGovernment a služby štátnej správy poskytované internetom sa na dnešnej konferencii ITAPA Fórum eGovernment 2006 - 2010 zhodli aj predstavitelia politických strán. Zástupcovia Smeru - SD, SDKÚ, SF, SMK, ako aj ANO vyjadrili predstavy svojich strán na eGovernment a smerovanie informatizácie spoločnosti.
Medzi najväčšie nedostatky dnešného eGovernmetu v SR označila väčšina politikov chýbajúci portál verejnej správy, nedostatočnú koordináciu informatizácie spoločnosti aj z titulu nedostatočných kompetencií splnomocnenca vlády pre informatizáciu. Predstaviteľ Smeru - SD poukázal na neplnenie cieľov a na to, že za to nikto nenesie zodpovednosť. Štefanovi Zachariášovi z SMK zasa chýba informatizácia samosprávy. Politici sa zhodli aj na tom, že v budúcnosti bude treba väčšiu pozornosť venovať osvete a vzdelávaniu, a to nielen verejnosti, ale aj štátnych úradníkov.
Ak sa tieto politické strany dostanú po voľbách k moci, plánujú vychádzať zo súčasných strategických zámerov, ktoré sú podľa nich dobre navrhnuté. Podľa Smeru im však chýba jasné rozloženie kompetencií, kontrola a zodpovednosť za úlohy obsiahnuté v strategických dokumentoch. Politici sa chystajú zamerať na liberalizáciu trhu, posilnenie úlohy splnomocnenca vlády pre informátizáciu, respektíve vytvoriť funkciu podpredsedu vlády pre informatizáciu. Od informatizácie si politici sľubujú aj zefektívnenie verejnej správy a zlepšenie života občanov. Branislav Opaterný zo SF upozornil aj na fakt, že štát nesmie využiť informatizáciu na to, aby začal neprimerane regulovať trh a zasahovať do prirodzeného chodu vecí.
"Na to, či sa tieto ciele premietnu aj do programového vyhlásenia budúcej vlády, si budeme musieť ešte počkať, ale ak bude dosť vôle, sú dnes prezentované zámery realizovateľné v priebehu najbližšieho volebného obdobia," uzavrel Prívara.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 15:40