StoryEditor

Hrušovský / Bugár: Populárna, ale krátkozraká vláda

25.10.2006, 00:00

Ako vyhodnocujete doterajších sto dní Ficovej vlády v konfrontácii s jeho volebným a vládnym programom?
Béla Bugár, predseda SMK:

- Strana maďarskej koalície to hodnotí ako obdobie dokazovania, ako sa programové tézy tejto vládnej koalície nedajú splniť, tak ako boli prezentované jednak pred voľbami a jednak po prijatí vládneho programu. Podľa nášho názoru je vláda populistická. Robí populistické opatrenia, ktoré sú síce populárne, ale sú krátkozraké preto, že dosah týchto opatrení v konečnom dôsledku zaplatí občan. Neustále zavádza, improvizuje a prejavuje známky odbornej nespôsobilosti. Dokazuje to rozbitím systému jednotného zdaňovania, s minimálnym efektom pre občana, ale aj pre štátnu kasu. V hospodárskych a európskych otázkach sa správa laicky a naivne. Prijíma nesystémové, nedomyslené opatrenia, ktoré majú jeden jediný cieľ: zvyšovať popularitu strany Smer-SD. A v neposlednom rade vláda hľadá nepriateľa. Smer si privlastnil fakticky všetku výkonnú moc, až na malé výnimky, na Slovensku. Za chyby však musí niekto niesť zodpovednosť, preto nájde svojich nepriateľov raz v mimovládnych organizáciách, potom v opozícii, monopoloch a v neposlednom rade v SMK.
Pavol Hrušovský, predseda KDH:
- Priznám sa, že som sklamaný. Robert Fico mal pred voľbami veľmi silné vyjadrenia o úpravách dôchodkovej a zdravotnej reformy, o zásahoch do monopolov a najmä o zrušení rovnej dane. Dnes je však realita iná. Programové vyhlásenie vlády a jej terajšie kroky nám dokazujú, že Robert Fico nemá guráž na splnenie svojich predvolebných sľubov.

Nie sú niektoré kroky Roberta Fica prejavom toho, že si uvedomuje možnosti slovenskej ekonomiky?
Hrušovský:
- Niektoré rozhodnutia a populistické kroky môže robiť len preto, že sme mu zanechali zdravo fungujúcu ekonomiku. Obávam sa však, či si uvedomí, že takéto populárne kroky sa nedajú robiť donekonečna.
Bugár: - Určite si uvedomuje aj možnosti slovenskej ekonomiky, ale aj svoje mantinely. V tomto prípade si však treba uvedomiť, že dnešné koaličné strany pred voľbami buď nemali dobré informácie, t. j. hazardovali, alebo ak vedeli, aká je situácia, tak klamali.

Na jednej strane Fico posilňuje pozície štátu aj tam, kde by nemal - akoby chcel mať čo najviac krajiny pod kontrolou a oslaboval rozhodovanie jednotlivca, na druhej ho zasa nemiestne oslabuje (reakcie voči zahraničiu, Špeciálny súd). Svedčí to o niečom?
Bugár:
- Svedčí to o rozpoltenosti vládnej koalície, ako aj samotného Smeru. Nielen vláda, ale aj Smer koncentruje moc smerom dovnútra krajiny, a v zahraničí práve v dôsledku účasti SNS vo vláde Smer stráca pozície. A tým, samozrejme, oslabuje aj pozície Slovenska.
Hrušovský: - To, čo robí na domácej pôde, je typické pre socialistov. To, ako oslabil krajinu v zahraničí, to ma prekvapuje. Svedčí to najmä o tom, že dáva prednosť vlastnej domácej popularite pred udržaním výbornej pozície Slovenska, ktorú naša krajina mala ešte donedávna. Je to však krátkozraké a časom sa to môže proti Robertovi Ficovi obrátiť.

Eurosocialisti tvrdo vystúpili proti SNS vo vláde a pozastavili členstvo Smeru v PES. Môže vaša strana robiť niečo proti tejto izolovanosti, ktorá neprospieva celej krajine?
Hrušovský:
- KDH si vždy veľmi vážilo a uvedomovalo dôležitosť politického začlenenia do európskych štruktúr. Zaráža ma preto, s akou ľahkosťou samotný premiér komentoval, resp. jeho hovorkyňa, zastavenie členstva Smeru v PES. Akoby si ani neuvedomovali, aké dôležité je mať podporu týchto štruktúr najmä vtedy, ak vediete krajinu a ste za ňu zodpovední. My v tejto situácii v rámci Európskej ľudovej strany robíme všetko pre to, aby sa na Slovensko pozeralo objektívne, a aby sa neskĺzavalo do nejakých lacných hodnotení. Toto je maximum, ktoré môže KDH v tejto situácii v zahraničí robiť.
Bugár: - Možnú izoláciu krajiny vyvoláva Smer a nie opozícia, teda musí za to niesť zodpovednosť. Opozícia môže len pravdivo informovať vlastné európske stranícke štruktúry o svojich krokoch a, samozrejme, aj o krokoch vlády.

Ako budete reagovať na návrh štátneho rozpočtu? Nečakali ste, že bude oveľa horší? HZDS má proti nemu niekoľko výhrad (napríklad v otázke paušálnych výdavkov živnostníkov) - budete s nimi komunikovať?
Bugár:
- Rozpočet dôkladne preštudujeme, urobíme odborné analýzy, až potom sa k návrhu vyjadríme. Podľa nás už teraz je možné povedať, že rozpočet je napätý a bez rezerv.
Hrušovský: - Predložený návrh štátneho rozpočtu pravdepodobne KDH nepodporí. Pre nás je neprijateľné, aby sa zhoršovali podmienky pre remeselníkov, živnostníkov a strednú vrstvu. Veď práve oni dokázali za posledné roky potiahnuť slovenskú ekonomiku. Rovnako nemôžeme súhlasiť s obmedzením možností pre mimovládne organizácie, ktoré rovnako dokázali svoju zmysluplnosť najmä v starostlivosti o chorých a núdznych. Pre KDH je tiež nepochopiteľná snaha vlády zatlačiť na súkromné školské zariadenia, ktoré v regiónoch robia jedinečnú prácu. Ich zrušenie môže spôsobiť nevyčísliteľné škody. Ak by sme o týchto veciach mali zmysluplne diskutovať s kýmkoľvek z koalície, KDH je už dnes na to pripravené.

Posledný Ficov spor s maďarským premiérom na rokovaní krajín V4 bol vyslovene nešťastný - od Gyurcsánya sa však zrejme dalo čakať viac empatie a diplomacie - môže SMK robiť niečo na upokojenie vzťahov SR a MR?
Bugár:
- SMK je zástancom dobrých vzťahov medzi Slovenskom a Maďarskom, ale na to, aby obidvaja premiéri mali dobré vzťahy, je potrebné robiť aj normálnu a ústretovú politiku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/diskusia-hn, menuAlias = diskusia-hn, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 14:31