StoryEditor

Čo mení cestný zákon

05.05.2008, 00:00

Zníženie rýchlosti v obci
Maximálna povolená rýchlosť v obci sa znižuje zo 60 na 50 km/h. Toto opatrenie má slúžiť predovšetkým na ochranu chodcov. Výrazne sa totiž skracuje brzdná dráha auta. Z obcí by naopak vo väčšine prípadov mali vymiznúť 40-tky, ktoré tak strácajú opodstatnenie.

Zvýšenie rýchlosti
Minimálna rýchlosť na diaľnici sa zvyšuje z 50 km/h na 80 km/h. Maximálna rýchlosť pre kamióny sa zvyšuje z 80 na 90 km/h. Značkou bude možné zvýšiť rýchlosť nie len v obci, ale na všetkých cestách. Na niektorých úsekoch diaľnice sa uvažuje aj o zavedení maximálnej rýchlosti 160 km/h.

Povinné svietenie
Vodič je povinný jazdiť po celý rok s rozsvietenými stretávacími svetlami. Dnes sa na slovenských cestách musí svietiť len od 15. októbra, do 15. marca.

Zimné pneumatiky
Zákon prichádza so zavedením povinnosti používať zimné pneumatiky -- malo by sa to vzťahovať len na prípady, kedy je na ceste súvislá vrstva snehu, ľadu, alebo námraza.

Nehody a škodové udalosti
Po novom sa už za dopravnú nehodu bude považovať len taká, pri ktorej dôjde ku škode vyššej ako 160-tisíc korún. Ostatné havárie, pri ktorých nedošlo k zraneniam ani poškodeniu cesty, či verejného majetku budú už len škodovou udalosťou.

Povinnosti chodcov a cyklistov
Pri zníženej viditeľnosti budú musieť chodci mimo obce nosiť odev s reflexnými prvkami. Reflexný odev pri zníženej viditeľnosti a ochrannú prilbu budú musieť mimo obce nosiť aj cyklisti. Deti do 18 rokov musia mať prilbu aj v obci.

Lov na vodičáky
Zadržať vodičský preukaz bude môcť policajt za alkohol za volantom, ak je vodič pod vplyvom omamných látok, odmietne vyšetrenie, spôsobí dopravnú nehodu, neprimerane prekročí povolenú rýchlosť, prejde na červenú, alebo cez železničné priecestie v čase, keď je to zakázané, za nedovolené predbiehanie a nedanie prednosti.

Vyššie pokuty
Maximálna výška pokuty by mali vzrásť z 15-tisíc na 40-tisíc korún -- napríklad za odmietnutie testu na alkohol, či drogy, alebo útek od nehody. Na 25-tisíc môže vyjsť šoférovanie pod vplyvom alkoholu, alebo inej omamnej látky.

Pokuty za výmole
Stotisícové pokuty budú hroziť aj správcom ciest, teda aj obciam a samosprávnym krajom, ak nebudú udržiavať cesty v dobrom stave. Peňažný trest môžu dostať aj opakovane.

Stop pre kolóny
Zákon na novo určuje časy pre zákaz jazdy kamiónov po diaľniciach a cestách prvej triedy. Obmedzenie sa bude týkať predovšetkým piatkovej a nedeľňajšej premávky.

Práca namiesto pokuty
Pokutu vyššiu ako dvetisíc korún si vodiči budú môcť odpracovať. Pri verejnoprospešných prácach chce polícia spolupracovať so samosprávou. Ich vykonanie bude musieť vodič preukázať potvrdením.

Zákaz antiradarov
Striktne sa zakazuje využívanie zariadení, ktoré vodiča môžu upozorniť na policajnú hliadku s radarom, alebo znemožniť meranie.

Zákaz parkovania na chodníku
Zákon by mal úplne zakázať možnosť zastaviť a stáť na chodníku. Výnimkou by mali byť prípady, ak takéto parkovanie bude povolené dopravnou značkou.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 20:45