StoryEditor

Bulharsko chce vstúpiť do schengenu v horizonte štyroch rokov

21.12.2007, 17:12
Autor:
SITASITA

Bulharský minister zahraničných vecí Ivajlo Kalfin predpokladá, že jeho krajina spolu s Rumunskom splní podmienky na vstup do schengenskej zóny bez vnútorných hraničných kontrol v Európskej únii v horizonte troch až štyroch rokov. Horizont rokov 2010-2011 je realistický, vstup ale závisí aj od pripravenosti Rumunska, povedal Kalfin na tlačovej konferencii v Sofii. Podľa ministra je prirodzené, aby Rumunsko a Bulharsku vstúpili do zóny voľného pohybu osôb spolu, pretože je ťažko predstaviteľné, aby vonkajšia hranica schengenu prechádzala medzi týmito dvoma krajinami.
Schengenský priestor voľného pohybu osôb sa o polnoci zo štvrtka na piatok rozšíril z 15 na 24 krajín. Obyvatelia Estónska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Poľska, Slovenska, Slovinska a Českej republiky slávnostne privítali otvorenie pozemných hraníc, zatiaľ čo v maltskej Valette zrušili pasové kontroly pre trajekty z európskej pevniny. Vďaka hodinovému časovému posunu zrušila hraničné kontroly ako prvá trojica pobaltských štátov.
Spomedzi starých členských krajín Európskej únie do schengenu nepatria iba Veľká Británia a Írsko, ktoré naďalej uplatňujú hraničné kontroly. Z nečlenských krajín do priestoru patria Nórsko a Island, onedlho by sa malo pripojiť aj Švajčiarsko. Z desiatich krajín, ktoré do EÚ vstupovali v roku 2004, sa súčasťou systému zatiaľ nestane iba Cyprus, rovnako ako Rumunsko a Bulharsko, ktoré do únie vstúpili na začiatku tohto roku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 13:19