StoryEditor

Al-Kájda plánuje útoky v Nemecku

08.02.2008, 11:46
Autor:
SITASITA

Nemecké úrady sa dozvedeli, že al-Kájda pripravuje v krajine útoky, uviedol v piatok v rozhovore pre denník Die Welt vysokopostavený predstaviteľ. Štátny tajomník ministerstva vnútra August Hanning povedal, že lídri al-Kájdy, ktorí sa nachádzajú v pohraničnej oblasti medzi Pakistanom a Afganistanom, sa "rozhodli uskutočniť v Nemecku útoky". "Obávame sa, že nebudeme schopní zmariť každé sprisahanie," dodal Hanning.
Denník napísal, že federálna tajná služba a polícia odhadujú, že pre vojenskú misiu v Afganistane sa Nemecko dostalo "oveľa vyššie" na zozname terčov al-Kájdy. V septembri 2007 zadržala polícia dvoch nemeckých konvertitov na islam a jedného Turka pre podozrenia, že plánujú zaútočiť na americké zariadenia v krajine, vrátane leteckej základne na juhozápade Nemecka pri meste Ramstein. Muži prechovávali okolo 700 kilogramov chemikálií, ktoré chceli v deň výročia útokov na USA použiť na útoky "obrovského" rozsahu. Informovali o tom tajné služby.
Námestník riaditeľa federálnej polície Bernhard Falk povedal, že existujú jasné indície, že al-Kájda nariadila ďalšie útoky a jej kádre sa pripravujú na úder. Nemcov v Afganistane, často mladých mužov tureckého pôvodu, alebo konvertitov na islam, regrutujú do radov "svätých bojovníkov" a posielajú ich späť do Nemecka, kde majú uskutočniť útoky, povedal Falk. Nemecko má v Afganistane okolo 3200 vojakov, ktorí tam slúžia pod velením NATO a spolu so spojencami bojujú proti povstalcom zo zvrhnutého hnutia Taliban.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 09:46