StoryEditor

Čína prepustila väzneného novinára

05.02.2008, 08:19
Autor:
SITASITA
Prepustili bývalého hongkonského reportéra Čching Čcheonga, ktorého väznili v Číne pre špionážne aktivity. Na svojej internetovej stránke o tom v utorok informovala hongkonská rozhlasová stanica RTHK.

Hlavného čínskeho korešpondenta pre singapurský denník The Straits Times zadržali v apríli 2005. 58-ročného muža odsúdili na 5 rokov väzenia za špionáž pre Taiwan. S odvolaním sa na hongkonské vládne zdroje RTHK uviedla, že Čching sa čoskoro vráti do vlasti. Rozsudku predchádzal 1-dňový neverejný súd. Novinár počas celého procesu trval na svoje nevine. V oficiálne verzii verdiktu pekinského súdu sa uvádza, že Čching podával informácie, niektoré z nich prísne tajné, dvom osobám z taiwanskej nadácie, ktorí boli v skutočnosti zástupcovia tajnej služby.


Čchingov prípad pritiahol medzinárodnú pozornosť a vyvolal obavy, že Čína s blížiacimi sa olympijskými hrami 2008 v Pekingu obmedzuje práva zahraničných a domácich novinárov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 03:03