StoryEditor

Španielski poslanci prijali zákon odsudzujúci Francov režim

31.10.2007, 15:00
Autor:
SITASITA
Španielski poslanci v stredu schválili historický zákon odsudzujúci skoro 40-ročný fašistický režim generála Francisca Franca. Novú legislatívu podporili poslanci vládnej Socialistickej strany, zákonodarcovia z opozičnej Ľudovej strany boli proti.

Zákon o historickej pamäti musí ešte schváliť Senát, čo sa však pokladá za formalitu.
Podľa zákona majú napríklad miestne zastupiteľstvá financovať odkrývanie spoločných hrobov z obdobia občianskej vojny v rokoch 1936-39. Legislatíva tiež nariaďuje odstránenie všetkých symbolov Francovej éry z ulíc a budov a vojenské procesy, na základe ktorých popravili tisíce nepriateľov režimu, označuje za "nelegitímne". "Toto je pre Španielsko dôležitý moment. Mnohí však už zomreli bez toho, aby sa dočkali spravodlivosti," povedal Emilio Silva, predseda organizácie, ktorá sa usiluje o exhumáciu civilných obetí občianskej vojny.
Prijatie zákona bolo jednou z priorít premiéra Josého Luisa Zapatera, ktorého dedko bol jednou z obetí Francovho režimu. Opozícia práve preto Zapatera obvinila, že jeho motívom bola pomsta. "Zapatero chce rozdeliť Španielov a postaviť ich proti sebe," povedal Angel Acebes z Ľudovej strany. Socialisti zas tvrdia, že opozícia sa bojí odkrývania minulosti. Ľudovú stranu totiž založil jeden z Francových ministrov po diktátorovej smrti v roku 1975.
Počas občianskej vojny zahynulo vyše pol milióna ľudí.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 13:39