StoryEditor

Teherán: Incident v Perzskom zálive je pokusom USA poškodiť obraz Iránu

13.01.2008, 10:15
Autor:
TASRTASR
Za neúspešný pokus Spojených štátov poškodiť obraz Iránu v regióne označil dnes Teherán konfrontáciu medzi americkými a iránskymi plavidlami, ku ktorej došlo pred týždňom v Perzskom zálive.

Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Muhammad Alí Hussajní vyhlásil, že USA incident zveličili v snahe ukázať Irán ako hrozbu pred návštevou amerického prezidenta Georgea W. Busha v štátoch Perzského zálivu.

V súvislosti so sobotňajšou výzvu Busha na to, aby Irán prestal podporovať extrémistov a teroristov v Iraku, hovoril Hussajní o "opakovaných nepodložených tvrdeniach". "Postoj Iránu k bezpečnosti v Iraku je jasný. Želáme si posilnenie bezpečnosti a stability v Iraku," povedal hovorca. Bush by podľa neho mal využiť zostávajúci čas vo funkcii na prehodnotenie politiky k Iránu a Blízkemu východu.

Hussajní okrem toho uviedol, že vrátanie prípadu iránskeho jadrového programu z Bezpečnostnej rady OSN pred Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE) by bol významným krokom k riešeniu tohto sporu. "V tom prípade by Irán bol tiež pripravený zvýšiť spoluprácu s MAAE," dodal hovorca.

Iránski činitelia šéfovi MAAE Muhammadovi Baradejovi počas jeho návštevy Teheránu povedali, že neexistujú právne dôvody, prečo by prípad iránskeho nukleárneho programu mala riešiť BR OSN namiesto MAAE, dozornej agentúry svetovej organizácie. Pozorovatelia sa domnievajú, že v prípade vrátenia sporu pred MAAE by Irán bol ochotný znova pristúpiť k dodatočnému protokolu k Zmluve o nešírení jadrových zbraní (NPT), ktorý umožňuje prísnejšie inšpekcie.

Informovala o tom agentúra DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 02:04