StoryEditor

Nové zrážky demonštrantov v Neapoli s políciou

07.01.2008, 11:17
Autor:
SITASITA
Polícia v Neapole opäť zasahovala proti demonštrantom v súvislosti s krízou likvidácie odpadu v pondelok, v deň, keď sa talianska vláda schádza na výnimočnom zasadaní s cieľom definitívne vyriešiť problematickú otázku.

Premiér Romano Prodi sa má okrem iných v pondelok a v utorok stretnúť s ministrami životného prostredia, vnútra a obrany.
Obyvatelia neapolského predmestia Pianura protestujú odvtedy, čo úrady rozhodli o znovuotvorení skládky 11 rokov uzavretej z hygienických dôvodov. Cesty blokujú zátarasami a kmeňmi stromov, podpaľujú autobusy a opakovane dochádza k zrážkam s políciou. V celej oblasti Kampánie obyvatelia nahnevaní vŕšiacimi sa masami nezozbieraného odpadu založili desiatky požiarov, pri ktorých sa do vzduchu dostal dioxín a ďalšie toxíny. V pondelok bola polícia pod paľbou kameňov, ktoré na ňu hádzali demonštranti na ceste vedúcej k skládke po tom, ako sa jej podarilo rozraziť cestnú zátarasu. Traja demonštranti boli ľahko zranení.
Úrady chcú na skládku v Pianure previezť tisíce ton odpadu - pričom ide iba o časť z viac ako 100 tisíc ton, ktoré sa za uplynulý týždeň nazhromaždili na existujúcich preplnených skládkach. Organizované skupiny označované ako "ekomafia" sa venujú tajnému vývozu odpadu, ktoré viedlo k uzavretiu niekoľkých skládok v regióne. Podľa vyšetrovateľov miestna Camorra platí šoférov nákladných vozidiel, aby priemyselný odpad z fabrík na severe Talianska prevážali na ilegálne skládky na juhu krajiny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 13:57