StoryEditor

Liga arabských štátov na historickú návštevu Izraela

09.07.2007, 08:04
Autor:
SITASITA

22-členná Liga arabských štátov (LAŠ) vyšle tento týždeň svojich vyslancov na historickú misiu do Izraela, aby prediskutovali arabskú mierovú iniciatívu ako aj možnosti podpory palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása. Informovali o tom v nedeľu izraelskí a arabskí diplomati. Oznámenie zverejnili v deň, keď izraelský kabinet schválil prepustenie 250 palestínskych väzňov s cieľom podporiť Abbása v jeho mocenskom boji s radikálnym islamským hnutím Hamás.
Zástupca LAŠ sa v súvislosti s návštevou vyjadril, že pre Izrael to bude diplomatický zvrat. Liga má historicky nepriateľský postoj voči židovskému štátu, čoraz viac je však zmierlivejšia, čo súvisí s rastúcim vplyvom islamských extrémistov v regióne. Túto obavu podčiarklo aj násilné prevzatie kontroly Hamásom v Pásme Gazy minulý mesiac.
Jordánske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že šéf rezortu Abdul-Iláh al-Chatib a egyptský minister zahraničných vecí Ahmed Abúl Gheit pricestujú do Jeruzalema vo štvrtok na rokovania s izraelskými predstaviteľmi, premiérom Ehudom Olmertom, šéfkou diplomacie Cipi Livniovou a ministrom obrany Ehudom Barakom.
Hovorca izraelského ministerstva zahraničných vecí Mark Regev uviedol, že ministri zahraničia budú viesť misiu LAŠ v Izraeli s cieľom prediskutovať arabský mierový plán. Podľa plánu Izrael dosiahne plné arabské uznanie za jeho odsun zo všetkých území okupovaných od blízkovýchodnej vojny v roku 1967, a obsahuje vytvorenie palestínskeho štátu. "Je to po prvý raz, čo arabská liga prichádza do Izraela. Od jej počiatku bola arabská liga nepriateľská voči Izraelu. Po prvý raz bude viať vlajka arabskej ligy," dodal hovorca.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 00:43