StoryEditor

Vojnový zločinec Babič spáchal samovraždu

06.03.2006, 13:53

Vojnový líder chorvátskych Srbov Milan Babič spáchal vo väznici Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v Sheveningene samovraždu. Informoval o tom v pondelok ICTY. Bývalého premiéra niekdajšieho samozvaného štátneho útvaru chorvátskych Srbov Republika srbská Krajina (RSK) našli v nedeľu večer mŕtveho v cele väznice v Sheveningene na predmestí holandského Haagu, kde si odpykával svoj 13-ročný trest.
Babiča (50) odsúdili v roku 2004 za vojnové zločiny, ktorých sa dopustil počas vojny v Chorvátsku v rokoch 1991-1995, po tom, ako sa priznal k vyháňaniu Chorvátov z územia RSK. Babič priznal vinu výmenou za oslobodenie od iných bodov obžaloby, akými boli vražda, krutosť a hanebné ničenie dedín počas vojny v Chorvátsku. Babič bol kľúčovým svedkom v procese s bývalým juhoslovanským prezidentom Slobodanom Miloševičom, ktorý ešte stále pokračuje.
ICTY neinformovala o spôsobe Babičovej samovraždy, avšak podľa informácií belehradskej televíznej a rozhlasovej spoločnosti B92 sa Babič "pravdepodobne obesil". Ide v poradí o druhú samovraždu väzňa ICTY. V roku 1998 samovraždu spáchal líder chorvátskych Srbov Slavko Dokmanovič.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 11:55