StoryEditor

Česko si pripomenulo 87. výročie vzniku ČSR

28.10.2005, 15:04
Autor:
TASRTASR

Ústavní činitelia Českej republiky si dnes na viacerých miestach krajiny pripomenuli 87. výročie vzniku Československej republiky v roku 1918. Deň vzniku samostatného štátu je v Česku štátnym sviatkom a dňom pracovného pokoja.
Prezident ČR Václav Havel si najprv kyticou kvetov na hrobe prvého československého prezidenta v Lánoch neďaleko Prahy uctil pamiatku Tomáša Garrigua Masaryka. Neskôr sa zúčastnil pietnej spomienky v Národnom pamätníku na Vítkove v Prahe.
Na Pražskom hrade sa dnes za účasti hlavy štátu konala prvá prísaha českých profesionálnych vojakov. Prísahu zložilo 280 študentov Univerzity obrany z Brna.
Štátny sviatok a deň otvorených dverí využili mnohé rodiny v Prahe k návšteve Senátu a Kramářovej vily - sídla premiérov. Vznik ČSR si v Česku už tradične pripomínajú aj ultrapravicové a nacionalistické strany, preto je polícia v pohotovosti.
Zoskupenie Národné sily, ktorého súčasťou sú aj Republikáni Miroslava Sládka, chce usporiadať večer stretnutie pod sochou sv. Václava na Václavskom námestí a odštartovať tam kampaň pred júnovými voľbami do Poslaneckej snemovne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 08:02