StoryEditor

EÚ nebude kompletná bez Turecka, podľa USA

05.12.2006, 09:20
Autor:
SITASITA

Európska únia spraví veľkú chybu, ak zatvorí dvere Turecku. V reakcii na minulotýždňové odporúčanie Európskej komisie (EK) pozastaviť rokovania s Tureckom to v pondelok novinárom povedal vysokopostavený predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí Nicholas Burns. "Rozhodnutie, ktoré únia pred nejakým časom prijala, že otvorí dvere Turecku, bolo zásadným strategickým rozhodnutím. Ak to teraz Európania zvrátia, bude to veľká strategická chyba. EÚ nebude kompletná bez Turecka," povedal Burns.
Turecko v pondelok vyzvalo Európsku úniu, aby opätovne zvážila strategický potenciál Turecka ako svojho potenciálneho budúceho člena. Turecko môže slúžiť ako premostenie medzi kultúrami Európy a Blízkeho východu, čo je v situácii narastajúceho napätia vo vzťahoch medzi arabským a ostatným svetom úloha strategického významu. "EÚ by malo ešte raz zvážiť dôležitosť Turecka. Turecko je natoľko významné, že môže zmeniť EÚ na strategickú veľmoc," vyhlásil v pondelok po rokovaní vlády v Ankare Cemil Cicek, minister spravodlivosti, ktorý je zároveň aj hovorcom vlády.
Hlavný turecký vyjednávač s EÚ, minister hospodárstva Alí Babacan, začína v utorok štvordňovú cestu po štyroch nových členských krajinách únie. V utorok na Slovensku a v ďalších dňoch v Estónsku, Litve a Lotyšsku sa bude snažiť presvedčiť vlády týchto krajín, aby podporili pokračovanie rozhovorov o členstve Turecka v únii. Práve o tomto probléme budú ďalší pondelok v Bruseli rokovať ministri zahraničných vecí EÚ a o pár dní neskôr aj šéfovia vlád členských krajín na summite EÚ.
EK minulý týždeň odporučila dočasne pozastaviť rozhovory s Tureckom v ôsmich z celkového počtu 35 kapitol, až kým Ankara nezačne dodržiavať ustanovenia dohody o voľnom obchode. Tie sa vzťahujú aj na Cyprus, ktorého lode Turecko nechce púšťať do svojich prístavov. Ankara totiž grécky Cyprus neuznáva a podporuje Severocyperskú tureckú republiku, ktorú zase neuznáva nikto okrem nej. Turecko tvrdí, že ako prvý krok musí Európska únia začať dodržiavať prísľub z roku 2004, že zmierni hospodársku izoláciu Severocyperskej tureckej republiky. S tým zase nesúhlasí Grécko.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 18:37