StoryEditor

USA dali príkaz na zadržanie lídrov kurdských separatistov v Iraku

19.07.2005, 19:28
Autor:
TASRTASR

Spojené štáty americké dali príkaz na zadržanie lídrov Strany kurdských pracujúcich (PKK) v Iraku. Informoval o tom dnes turecký generál Ilker Basbug bez uvedenia podrobností. Jeho vyhlásenie zatiaľ nikto nepotvrdil.
V horách severného Iraku sa ukrývajú tisíce ozbrojencov hlásiacich sa k PKK, ktorí pravidelne prekračujú hranice do Turecka, kde atakujú vojenské ciele.
Ankara opakované vyzvala USA, aby zakročili proti PKK v Iraku. Turecko dnes apelovalo na Irak a jeho susedov počas zasadnutia ministrov vnútra krajín tohto regiónu v Istanbule, aby sprísnili bezpečnostné opatrenia v súvislosti s nárastom násilností od júna minulého roku, keď PKK vypovedalo jednostranné prímerie.
Povstalci uskutočnili v uplynulých mesiacoch sériu útokov na vlaky a vojenské vozidlá a Turecko je tiež presvedčené, že stoja aj za nedávnymi bombovými útokmi na turistické ciele v západnej časti krajiny.
Kampaň PKK za samostatný Kurdistan si od roku 1984 vyžiadala vyše 30.000 ľudských životov. Počet incidentov rapídne poklesol po tom, ako sa v roku 1999 podarilo zadržať lídra separatistov Abdullaha Öcalana.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 22:54