StoryEditor

Klaus odmieta boj o záchranu európskej ústavy

16.06.2006, 10:06
Autor:
SITASITA

Český prezident Václav Klaus vo štvrtok odmietol snahy európskych lídrov na oživenie boja za prijatie ústavnej zmluvy Európskej únie (EÚ) a na summite európskej dvadsaťpäťky v Bruseli vo štvrtok vyhlásil, že jeho krajina dokument ratifikovať neplánuje. "Nehanbím sa za svoj jednoznačný postoj. Niekto ho musí zaujať," dodal známy euroskeptik, ktorý však sám seba označuje ako eurorealistu.
V Českej republike sa zrodila trojčlenná stredopravá koalícia po voľbách začiatkom mesiaca, a nie je pravdepodobné, že sa zasadí za ratifikáciu euroústavy. Skôr je možné, že sa bude snažiť o zrušenie projektu. Klaus, ktorý patrí k najhlasnejším kritikom euroústavy, má istú podporu v susednom Poľsku, ktorého vláda takisto neplánuje schválenie dokumentu.
Všetkých 25 členských štátov musí ratifikovať ústavu, aby mohla vstúpiť do platnosti. Doteraz návrh dokumentu schválilo 15 krajín, francúzski a holandskí voliči ho však pred rokom v referendách odmietli. "Otázka ratifikácie nie je témou dňa v Českej republike," povedal Klaus novinárom počas dvojdňového summitu, na ktorom sa predstavitelia štátov vo štvrtok v zásade dohodli na základnom harmonograme riešenia problému. Proces má mať dve etapy, návrh na riešenie predloží Nemecko ako predsedajúca krajina v júni 2007, konečný výsledok má byť dosiahnutý do druhého polroka 2008, kedy bude bloku predsedať Francúzsko.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 19:18