StoryEditor

KĽDR odmieta jednostranne sa vzdať jadrového programu

30.11.2006, 09:28
Autor:
SITASITA

Hlavný vyjednávač Kórejskej ľudovodemokratickej republiky pre šesťstranné rozhovory vo štvrtok vyhlásil, že jeho krajina sa nemôže jednostranne vzdať svojho jadrového programu. Kim Kje-Kwan zároveň prisľúbil, že Pchjongjang sa bude držať dohody z 19. septembra o denuklearizácii Kórejského polostrova. Po stretnutí so svojim juhokórejským partnerom Wu Ta-Wejom Kim Kje-Kwan uviedol, že KĽDR je pripravená implementovať dohodu z 19. septembra, avšak nemôže ísť o situáciu, kedy sa jednostranne vzdá svojho jadrového programu. Informovala o tom juhokórejská tlačová agentúra Jonhap. Hlavný americký vyjednávač Christopher Hill pred odletom z Číny, kde sa konali rokovania zamerané na zastavenie jadrových ambícií KĽDR po stretnutí so svojím severokórejským partnerom vyjadril "nádej", že šesťstranné rokovania sa obnovia v decembri. Poradca americkej ministerky zahraničných vecí pred odletom z pekinského letiska uviedol, že počas dvojdňových rozhovorov s námestníkom severokórejského ministra zahraničia Kimom Kje-Kwanom trval na vzdaní sa jadrového zbrojného programu zo strany Pchjongjangu.
Japonsko, Čína, Rusko, Južná Kórea a Spojené štáty americké sa tri roky snažia presvedčiť KĽDR, aby sa vzdala svojho jadrového programu výmenou za ponúkané ekonomické a diplomatické výhody. V septembri 2005 sa podarilo dosiahnuť s Pchjongjangom rámcovú dohodu, ktorá mala viesť k zastaveniu jadrového programu Severnej Kórey. O dva mesiace neskôr však na protest proti uvaleným americkým sankciám Pchjongjang z rokovaní vycúval a v októbri uskutočnil prvý jadrový test. V konfrontácii s októbrovými sankciami Organizácie Spojených národov, ktoré podporil aj najbližší spojenec komunistického režimu - Čína - Severná Kórea súhlasila s návratom k prerušeným šesťstranným rokovaniam.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 08:02