StoryEditor

ČR: Schôdzka ODS a ČSSD sa skončila bezvýsledne

23.11.2006, 11:05
Autor:
SITASITA

Ďalšia schôdzka medzi dvoma najväčšími českými politickými stranami - Občianskou demokratickou stranou (ODS) a Českou stranou sociálnodemokratickou (ČSSD) - sa skončila bezvýsledne. Informoval o tom vo štvrtok český spravodajský portál iDnes.cz. Sociálni demokrati po včerajšej večernej schôdzke v Kramárovej vile stále trvajú na tom, aby mala budúca vláda mandát dlhší ako do roku 2007. ODS ale chce predčasné voľby už na budúci rok. Rokovania oboch šéfov strán - Mirka Topolánka a Jiřího Paroubka - budú pokračovať i dnes, dodáva iDnes.cz.
"Sociálna demokracia nezmenila svoj názor na konanie predčasných parlamentných volieb a naďalej je pre ňu rok 2007 vylúčený. To bola hlavná informácia, a to nás mrzí," vyhlásil šéf občianskodemokratických poslancov Petr Tluchoř. "Predstaviteľov ODS sme informovali, že dávame prednosť vláde, ktorá vydrží celé volebné obdobie alebo za predpokladu mierne skráteného volebného obdobia," reagoval Paroubek. Podľa šéfa ČSSD je stále možné zložiť vládu za účasti zelených a ľudovcov, pričom sociálni demokrati považujú za najbližší možný termín predčasných volieb leto 2008. "Na štvrtkovom rokovaní oboch najsilnejších strán sa bude hovoriť predovšetkým o možných variantoch prípadného kabinetu a o programových prioritách," uviedol Tluchoř. Mirek Topolánek v stredu vyhlásil, že chce uzavrieť diskusiu o termíne predčasných volieb a od štvrtka rokovať o programovej náplni kabinetu. Víkendový kongres ODS poveril Topolánka, aby dohodol predčasné voľby na rok 2007, pokiaľ sa mu to ale nepodarí, môže podľa uznesenia najvyššieho straníckeho orgánu rokovať s demokratickými stranami o širokej vláde.
Ľudovci, ktorých Topolánek taktiež pozval na rokovanie do Kramárovej vily, nemajú na termín konania predčasných volieb vyhranený názor. Zelení trvajú na vypísaní volieb v čo najskoršom termíne, najneskôr na jar 2008. Pokiaľ sa väčšie strany dohodnú inak, zelení ich dohodu nepodporia. Šéf ODS Topolánek má práve dnes za sebou sto dní vo funkcii premiéra a pred sebou neistotu, či ním zostane i naďalej, uzatvára iDnes.cz.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 00:54