StoryEditor

Obavy zo zaplavenia EÚ lacnou pracovnou silou po rozšírení sa nenaplnili

11.03.2005, 12:04

Pri vstupe Poľska a ďalších šiestich bývalých komunistických krajín do Európskej únie v minulom roku sa v týchto štátoch objavovali obavy, že prídu o svojich najtalentovanejších a najšikovnejších ľudí, ktorí odídu za lepšími podmienkami do Británie, Írska a Švédska - bohatších krajín EÚ, ktoré otvorili svoj pracovný trh pre občanov z nových členských štátov.
Okrem toho britská tlač varovala pred záplavou slovenských a maďarských Rómov ochotných pracovať za nízke mzdy. Francúzsko a Nemecko, spolu s väčšinou ďalších starých členov únie, stanovili sedemročné prechodné obdobie, počas ktorého zostal pre nových členov EÚ zatvorený ich pracovný trh. Dôvodom boli obavy z masového prílevu migrantov, ktorí znížia cenu práce, keďže budú ochotní pracovať za nižšie mzdy.
Po desiatich mesiacoch od rozšírenia však možno konštatovať, že len veľmi málo z obáv sa aj skutočne naplnilo. Ľudia, ktorí mali záujem pracovať v zahraničí, si už aj predtým našli spôsob, ako sa tam dostať k zamestnaniu. Pre chudobných a nevzdelaných Rómov je zase hľadanie práce v zahraničí stále príliš nákladné a komplikované. Konštatuje to dnes tlačová agentúra Associated Press.
Poľsko nezaznamenalo obávaný únik mozgov ani napriek skutočnosti, že tamojšia miera nezamestnanosti sa pohybuje okolo 20 percent.
Ako vyplýva zo štatistík zverejnených vo februári britskou vládou, pre prácu v Británii sa zaregistrovalo iba asi 130.000 občanov nových členských štátov, pričom až okolo 40 percent z nich tvoria ľudia, ktorí tam už bez povolenia pracovali aj predtým a po 1. máji 2004 sa iba oficiálne zaregistrovali.
Medzi faktory, ktoré držia Poliakov, Čechov a ďalších Stredoeurópanov doma, patrí neznalosť cudzích jazykov a obavy ohľadne adaptovania sa v cudzom prostredí.
Ako uvádza AP, deprimujúce banícke a poľnohospodárske oblasti v strednej Európe sú plné nezamestnaných, ktorí nie sú ochotní odísť za prácou ani do veľkých miest vo svojej vlastnej krajine, nieto ešte vydať sa na odvážnu cestu do zahraničia.
Hoci však o veľkom odleve pracovnej sily nemožno hovoriť, k istým pohybom určite dochádza. Azda najdramatickejšiu zmenu badať v Maďarsku, odkiaľ odchádza čoraz viac lekárov za prácou na Západ, kde dostanú za tú istú prácu 16-krát vyšší plat.
Zdravotnícky systém v Maďarsku tak zaznamenáva vážny nedostatok lekárov, ktorý by podľa niektorých predstaviteľov mohol spôsobiť jeho kolaps.
Medzi ďalšími občanmi nových členských krajín únie, ktorí odišli za prácou na Západ, možno nájsť sezónnych zberačov ovocia, stavebných robotníkov, vodičov a pracovníkov v hoteloch a reštauráciách.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 00:03