StoryEditor

Francúzsko chce predať 500 ton zlata

15.04.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR

Francúzsky minister hospodárstva a financií Nicholas Sarkozy bude rokovať s vedením Banque de France (BdF) o predaji 500 ton zlata. V trezoroch francúzskej centrálnej banky je 3 024 ton zlata v celkovej hodnote 31 miliárd eur (1,240 bilióna Sk). Na základe dohody medzi európskymi centrálnymi bankami môže predať Francúzsko zo zlatých rezerv v nasledujúcich piatich rokoch takmer jednu šestinu. Minister neoznámil podrobnosti svojho plánu na predaj časti zlatých rezerv, ale uviedol, že sa výnos z neho použije na splácanie štátneho dlhu, ktorý tento rok prekročí hranicu bilión eur.
Guvernér BdF Christian Noyer nedávno povedal, že v normálnych časoch zlaté rezervy už nemajú svoj predchádzajúci finančnopolitický a hospodársky význam. Napriek tomu nie je náhoda, že centrálna banka udržuje vysoký stav zlatých rezerv. V prípade krízy môže centrálna banka predajom zlata rýchlo doplniť devízové rezervy štátu. Naposledy BdF vo veľkom predávala zlato zo svojich rezerv v roku 1968, v čase veľkej politickej krízy, keď sa počas hospodárskeho rozvratu znížil francúzsky export a frank sa dostal pod silný tlak. Predajom zlata banka vtedy ubránila pozíciu franku a stabilizovala jeho výmenný kurz. Po USA a Nemecku disponuje Francúzsko najväčšími zlatými rezervami na svete.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 16:08