StoryEditor

Klimatické zmeny ako riziko pre burzy

03.07.2003, 00:00

Skoré a extrémne horúce tohtoročné leto môže na prvý pohľad vyzerať ako náhoda v meteorologickej štatistike. No vzostup teplôt na Zemi, stenčujúce sa vrstvy polárneho ľadu a vzostup hladiny mora sú realitou merateľnou už niekoľko rokov. Nemecká banka WestLB vo svojej štúdii poukazuje na to, že zmena klímy môže mať veľké dôsledky pre hospodárstvo aj podniky, a teda aj pre investorov.
Analytik banky Hendrik Garz pre denník Die Presse uviedol, že zmena klímy je riziko, ktoré nezohľadňuje cena žiadnej akcie. Spolu so svojimi kolegami upozorňuje na sektory, ktoré môžu týmto vývojom utrpieť a ktoré môžu aspoň relatívne profitovať, keď sa politika ochrany životného prostredia a klímy stane jedným z faktorov ovplyvňujúcich cenu akcií na burzách.
Najhoršie dôsledky môže mať tento vývoj na automobilové akcie. Ak sa totiž teplota dramaticky zvýši a politici siahnu k tvrdým protiopatreniam typu ekologickej dane, v dôsledku vyšších cien budú spotrebitelia menej používať vozidlá. A ak automobilky nič nepodniknú, aby svoje prežitie zabezpečili prostredníctvom alternatívnych typov pohonu, môže sa trhová hodnota európskych výrobcov znížiť o viac než 30 mld. eur, čiže takmer o 50 % ich súčasnej trhovej kapitalizácie. Táto strata by sa však mohla obmedziť len na 6 mld. eur, ak sa najhorší scenár nestane skutočnosťou.
Dôsledky klimatických zmien nezasiahnu všetky spoločnosti rovnako. Všetko závisí od toho, ako rýchlo a v akom predstihu zareagujú na potenciálne následky. No mnohé spoločnosti už vyvíjajú potrebné úsilie a táto ich činnosť je už viditeľná. WestLB totiž zistila vysokú súvislosť medzi pravdepodobným dosahom klimatických zmien a aktivitami vedenia spoločností. Napríklad, nemecký koncern Volkswagen AG sa zameriava predovšetkým na výrobu vysoko efektívnych spaľovacích motorov, hoci v prípade filtra na zachytávanie sadzí v dieselových motoroch je francúzsky PSA Peugeot-Citroën podstatne ďalej. Na vavrínoch nezaspali ani DaimlerChrysler, Ford a Toyota, ktoré sa angažujú vo vývoji alternatívnych technológií, napríklad palivového článku. DaimlerChrysler experimentuje s rôznymi možnosťami a BMW sa sústredil na technológiu vodíkového pohonu.
Oveľa väčšie riziká vidia analytici WestLB v prípade turistického ruchu a zimnej turistiky. Nové šance sa naproti tomu otvárajú pre telekomunikácie, keď služobné cesty budú čoraz viac nahrádzané videokonferenciami. Možnosti sa ponúkajú aj pre poisťovne. Na jednej strane ich síce môžu vo väčšej miere zaťažiť nároky na úhradu škôd, no súčasne majú možnosť uviesť na trh nové produkty.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 14:49