StoryEditor

O zerobondy v aukcii opäť vysoký záujem

15.04.2003, 00:00

Ministerstvo financií vstúpilo na začiatku týždňa na trh opäť s ponukou 18-mesačných štátnych dlhopisov s nulovým kupónom. Tieto bondy sa znovu stretli s významným záujmom investorov, keď dopyt bánk dosiahol 12,3 mld. Sk. Rezort financií stanovil minulý týždeň maximálny objem, ktorý je ochotný akceptovať na 5 mld. Sk. Ministerstvo stiahlo z trhu avizovaný objem pri priemernom výnose 5,639 % p. a. a maximálnom 5,689 % p. a. Zaujímavý však bol opäť minimálny výnos, ktorý bol na úrovni 3,765 % p. a. Rovnako ako minulý týždeň aj tentoraz spravila nejaká banka chybu z dôvodu netradičnej lehoty splatnosti. Podobná situácia nastala aj minulý týždeň. "Takýto výnos by bol adekvátny pri bondoch s ročnou maturitou," povedal Pavel Jánošík, díler Slovenskej sporiteľne. Ministerstvo môže byť so záujmom o tieto cenné papiere spokojné a v prípade, ak by nestanovovali maximálny objem emisie, nebolo by ani nútené vypísať aukciu eurobondov.
Na účtoch povinných minimálnych rezerv deponovali komerčné banky 21,368 mld. Sk. Na apríl stanovila centrálna banka predpis na úrovni 21,318 mld. Sk, čo v kumulatívnom vyjadrení predstavuje prepĺňanie povinnosti o 2,31 %. Nakoľko je trh v nadstave likvidity, možno predpokladať, že viaceré banky uložili voľné prostriedky do centrálnej banky na jeden deň za 5 percent. Objem jednodňovej sterilizácie sa odhaduje na dve miliardy.
Situácia sa môže zmeniť už zajtra po vyrovnaní repo tendrov a odchode peňazí zo včerajšej aukcie dlhopisov. Dnes sa banky sústredia na pravidelný sterilizačný repo tender s dvojtýždňovou maturitou. Zajtra je splatných 52 mld. Sk a vzhľadom na včerajšiu aukciu dlhopisov by podľa Pavla Jánošíka mohla centrálna banka stiahnuť z trhu približne 47 mld. Sk. Dopyt by však mohol presiahnuť túto výšku a v prípade, že centrálna banka stiahne celý ponúkaný objem, môže to spôsobiť rast depozitov na trhu.
Jednodňové depozity (overnighty a tomnexty) sa kótovali včera ráno na úrovni 5,05/5,15 % p. a. Otváracia cena spotnextov až dvojtýždňových medzibankových pôžičiek bola na rovnakej úrovni 6,3/6,4 % p. a. V priebehu dňa bol záujem ukladať zdroje s lehotou splatnosti do jedného týždňa za 6,3 %, čo spôsobilo pokles ceny o 5 bázických bodov. Mesačné až trojmesačné depozity otvárali včera na približne rovnakej cene 6,2/6,4 %. Zvyšok výnosovej krivky sa nachádza už pod úrovňou šesť percent. Polročné zdroje sa kótovali ráno na 5,9/6,0 %, avšak po ich predajoch klesli o päť bodov. Deväťmesačné a ročné úložky sa po celý deň nachádzali na cene 5,6/5,8 % a udržali si svoju otváraciu hodnotu po celý deň. V menšom objeme sa zrealizovali včera aj ročné swapy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 12:02