StoryEditor

Rusko chce potvrdiť finančný trh

19.01.2006, 23:00
V tomto roku chce na západných burzách skúsiť podnikateľské šťastie toľko ruských podnikov ako nikdy predtým. Moskovský úrad dohľadu nad finančným trhom by však rád videl opak -- a tieto podniky chce silnejšie pripútať k domácemu kapitálovému trhu.

V tomto roku chce na západných burzách skúsiť podnikateľské šťastie toľko ruských podnikov ako nikdy predtým. Moskovský úrad dohľadu nad finančným trhom by však rád videl opak -- a tieto podniky chce silnejšie pripútať k domácemu kapitálovému trhu.
Plánuje napríklad prijatie nariadenia, podľa ktoré by bolo zakázané, aby sa s akciami konkrétnej ruskej firmy obchodovalo výhradne na zahraničných burzách. Vstup na ruskú burzu by sa zato mal podstatne zjednodušiť. Výnos v uvedenom duchu v tomto týždni podpísal Oleg Vjugin, riaditeľ úrad pre dohľad nad burzami (FSFR). V budúcnosti už budú musieť emitenti ruských akcií ponúkať na domácich finančných trhoch minimálne 30 percent z nich. To bude znamenať koniec praxe, keď veľké ruské podniky kótovali svoje akcie najprv na burzách v cudzine a až neskôr sa "vracali" domov, aj to neraz len formálne, na niektorú z moskovských búrz -- RTS alebo MMVB.
Podľa Vjugina cieľom je, aby sa i v Rusku živo obchodovalo so všetkými druhmi cenných papierov -- a paralelné upisovanie akcií uspokojí vraj investorov doma i v cudzine. Čoraz väčší počet inštitucionálnych investorov v Rusku takúto možnosť podľa neho len privíta, lebo hľadajú trh so širšími možnosťami uplatnenia a vyznačujúci sa dostatočnou likviditou.
Kvôli zvýšeniu transparentnosti Vjugin súčasne požaduje, aby kandidáti vstupu na burzu uverejňovali v Rusku presne tie isté informácie, aké sú nutné zverejňovať aj v zahraničí. Tento krok by mal zabrániť tomu, aby sa ruskí investori dostávali do nevýhody pre nedostatok relevantných údajov. Emitent musí súčasne oznámiť výšku honoráru, ktorý si ako pomoc pri vstupe na burze naúčtujú investičné banky.
Hodnota tržného podielu ruských firiem, ktoré upísali svoje akcie na západných burzách v priebehu posledných dvoch rokov, prekročila štyri miliardy dolárov -- zato doma tento ukazovateľ nedosiahol ani pol miliardy. Predpokladá sa, že tohto roku prídu na burzu také významné subjekty, akým je štátny ropný koncern Rosnefť či štátny finančný ústav Vneštorgbank. Ďalšími kandidátmi sú súkromné banky Rosbank a Gazprombank, ako aj telekomunikačná spoločnosť Comstar -- spolu asi 35 podnikov a inštitúcií.
"Nové pravidlá v nijakom prípade nesťažia situáciu ruských podnikateľov pri hľadaní investorov," tvrdí Alexej Timofejev z ruskej Národnej burzovej asociácie. Podľa neho bude trh širší a pre investorov zaujímavejší. Aj v Rusku sa už úvodná cena akcií bude určovať pomerom ponuky a dopytu v rámci určitého stanoveného rozpätia. S novými opatreniami súhlasia aj ruské investičné banky. (hn/gaf)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 18:31