StoryEditor

Podozrivé obchody u nás len zriedka

Prešetrovanie obchodov s cennými papiermi je u nás pomerne zriedkavý jav. Aj keď je slovenský kapitálový trh najslabší a najmenej likvidný v celej Európskej únii, a môže sa niekedy zdať, že sa s cenou cenných papierov manipuluje. V iných krajinách sa obchody s akciami prešetrujú pomerne často.

Prešetrovanie obchodov s cennými papiermi je u nás pomerne zriedkavý jav. Aj keď je slovenský kapitálový trh najslabší a najmenej likvidný v celej Európskej únii, a môže sa niekedy zdať, že sa s cenou cenných papierov manipuluje. V iných krajinách sa obchody s akciami prešetrujú pomerne často. Napríklad Pražská burza začala koncom augusta prešetrovať obchody s akciami Unipetrolu pre podozrenie, či nedochádza k nezákonnej manipulácii s ich cenou. Nemecké úrady zase preverujú možné zneužitie vnútorných informácií pri obchodoch s akciami automobilky DaimlerChrysler.
BCPB prešetrovala tri vážnejšie prípady
Oddelenie inšpekcie burzových obchodov na Burze cenných papierov v Bratislave monitoruje obchodovanie denne. Pri akomkoľvek podozrení z manipulácie s trhom, resp. z porušenia zákona alebo burzových pravidiel, môže okolnosti obchodu prešetrovať. Najčastejšie však len overuje, či výraznejšia zmena kurzu alebo náhle zvýšenie objemu obchodov s niektorou z emisií, má verejne známy dôvod. "Počas existencie oddelenia burza prešetrovala tri závažnejšie prípady podozrenia na manipuláciu s trhom. Išlo o akcie Slovnaftu, Incheby a štátny dlhopis. Sankciu udelila v jednom prípade," uvádza Júlia Ďurišová z oddelenia inšpekcie burzových obchodov BCPB. Pre manipuláciu s trhom burza žiadny obchod nezrušila. O každom prípade podozrenia na manipuláciu s trhom burza informuje Úrad pre finančný trh, ktorý má zo zákona širšie kompetencie. "Ak burza jednoznačne nezistí porušenie zákona u svojich členov zúčastnených na obchode, úrad môže rozšíriť prešetrovanie aj na ďalších účastníkov obchodu," vysvetľuje Ďurišová.
Úrad šetril viackrát, sankcie však nedal
Aj Úrad pre finančný trh priebežne monitoruje obchodovanie na burze s dôrazom na možnú manipuláciu s trhom, resp. možnosť využitia dôvernej informácie pri obchodovaní s cennými papiermi. "ÚFT eviduje k dnešnému dňu štyri podania týkajúce sa manipulácie s trhom, resp. využitia dôvernej informácie. Ďalšie dva prípady riešil z vlastného podnetu," uvádza hovorca úradu Marek Kačmár. Ani v jednom prípade však nebolo preukázané porušenie zákona a ÚFT tak žiadnu sankciu neuložil. Úrad podľa Kačmára nemá informácie o počte podozrení v okolitých štátoch. Počet prešetrení na Slovensku je podľa neho determinovaný počtom obchodov a likviditou kapitálového trhu.
Nelikvidný trh
Slovenskému kapitálovému trhu dlhodobo chýba dostatočná likvidita, a to aj pri emitentoch, ktorých cenné papiere sú prijaté na kótovaný trh Burzy cenných papierov v Bratislave. "Môže preto sporadicky prichádzať k zdanlivému manipulatívnemu konaniu na trhu s cennými papiermi," konštatuje hovorca ÚFT Marek Kačmár.
Podľa Ďuričovej z oddelenia burzových obchodov je síce pravda, že vo všeobecnosti nízka likvidita na trhu s cennými papiermi zvyšuje riziko manipulácie s trhom. Ani vysoká likvidita trhu však podľa nej nezaručuje, že sa nebudú hľadať sofistikovanejšie spôsoby obohatenia sa na úkor iných.
Podozrivé obchody aj na burze v USA
Súd mesta New York na základe podnetu americkej komisie pre cenné papiere a burzy (Securities and Exchange Commission, SEC) dočasne zmrazil osem účtov v rámci vyšetrovania burzových obchodov s podozrením zo zneužitia dôverných informácií pred oznámením o fúzii Adidas -- Reebok. Podozrivou bola 63-ročná Sonja Antičevič, dôchodkyňa z Chorvátska. Cez jej účet 1. a 2. augusta prešlo niekoľko podozrivých operácií, ktoré boli dôkazom o manipulácii s dôvernými informáciami o tom, že nemecká firma Adidas kupuje svojho amerického konkurenta, spoločnosť Reebok. Na jej akciovom účte pribudlo dvetisíc predkupných práv na akcie Reebok. Keď sa 3. augusta objavil oficiálny oznam, že Adidas kupuje Reebok, akcie Reeboku stúpli o 30 %. Predkupné práva sa predali v ten istý deň. Čistý zisk z operácie bol dva mil. USD.
Na BCPB vzniklo na konci roka 2002 samostatné oddelenie inšpekcie burzových obchodov, ktoré má sledovať obchodovanie na burze, dbať na to, aby sa pri ňom neporušovali zákony a burzové pravidlá, a tým ochraňovať účastníkov finančného trhu pred možným poškodením z dôvodu zneužitia dôverných informácií alebo manipulácie s trhom. Taktiež má skúmať dodržiavanie odbornej starostlivosti členov burzy voči klientom. Ak pri svojej činnosti zistí nedostatky u členov burzy, môže im burza udeliť sankcie od upozornenia na porušenie burzových pravidiel až po vylúčenie člena. Peňažné sankcie udeľovať nemôže. V súvislosti s podozrením z manipulácie s trhom môže burza obchod pozastaviť, prípadne zrušiť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 18:09