StoryEditor

Stanley Fink vidí budúcnosť v ekológii

18.12.2005, 23:00

Hodnota majetku, ktorý spravuje spoločnosť Man Group, vzrástla z jednej miliardy dolárov v roku 1995 na súčasných 45 miliárd. Značný podiel na tomto úspechu má 48-ročný predseda jej predstavenstva Stanley Fink, osoba v londýnskom finančnom svete veľmi dobre známa. V službách skupiny Man stojí od roku 1987 a pozná chod firmy do detailov vrátane pobočiek v New Yorku i Paríži, Singapure i Sydney. "Pánovi miliárd" sa rozžiaria oči, keď hovorí o preferovaných smeroch investícií. Jednoznačne medzi ne patrí ekológia. Prostredníctvom dcérskej spoločnosti RMF sa Man Group výrazne angažuje v obchodovaní s emisiami kysličníka uhličitého.
Finančná spoločnosť Man Group píše v Londýne dejiny. Zakladateľ firmy James Man pred dvesto rokmi iste netušil, čo sa raz stane z jeho pôvodnej brokerskej spoločnosti. Do roku 2000 sa volala ešte E.D.& F.Man. Potom si meno zjednodušila a na výslnie sa dostala ako najväčšia spoločnosť v oblasti alternatívneho investičného bankovníctva, ktorá medzi produktmi ponúka aj účasť v hedgeových fondoch a súčasne je kótovaná na burze. V pätnástich krajinách pre ňu pracuje vyše 3 500 zamestnancov. Nedávno upútala na seba pozornosť aj v súvislosti s kúpou aktív skrachovanej americkej brokerskej spoločnosti Refco.
Man dnes patrí medzi smotánku britského hospodárstva a pre firmu nie je lepšia vizitka ako skutočnosť, že je časťou indexu londýnskej burzy FTSE 100. S. Fink prispel k tomu, že mnohé hrôzostrašné mýty o hedgeových fondoch sa ukázali ako neopodstatnené. "Rásť budeme naďalej. V oblasti alternatívneho investičného bankovníctva existuje aj na ďalšie roky nadpriemerný potenciál rastu," hovorí tichým, ale rozhodným hlasom. Ďalšie lukratívne možnosti pre činnosť hedgeových fondov vidí Fink v obnoviteľných zdrojoch energie, ako je voda, vietor či slnečné žiarenie. "Tieto oblasti majú v sebe taký rastový potenciál, ktorý čoskoro prekoná dokonca aj obchodovanie s energetickými surovinami, ktoré dnes prekvitá," hovorí Fink. Jeho zdôvodnenie, s ktorým prišiel v rozhovore pre denník Handelsblatt, je jednoduché: "Praktický celý náš život a úspech nášho hospodárstva sú v nejakej forme závislé od klímy a počasia."
Vo svete nízkej inflácie pripisuje Fink hedgeovým fondom nadpriemerné šance. V ďalších pätnástich až dvadsiatich rokoch budú podľa neho vykazovať približne pätnásťpercentný rast, pričom tvrdí, že je to odhad na spodnej hranici. Inak však odpovedá na podobné otázky šalamúnsky: "Investori, ktorí budú ochotní podstúpiť vyššie riziko, môžu, samozrejme, z hedgeových fondov očakávať vyššie výnosy. Ak však budú uprednostňovať istotu -- a to sa týka najmä veľkých inštitucionálnych investorov, akými sú poisťovne alebo dôchodkové správy -- nedosiahnu ani spomínaných 15 percent výnosov." Okrem toho sa domnieva, že svetadielom budúcnosti je Ázia. (hn/gaf)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 05:31