StoryEditor

Hurikánovú sezónu otvorila Arlene

13.06.2005, 00:00
Počas minulého týždňa sa pozornosť obchodníkov sústredila na zverejnenie dôležitých makroekonomických ukazovateľov.

Počas minulého týždňa sa pozornosť obchodníkov sústredila na zverejnenie dôležitých makroekonomických ukazovateľov. Už tradične bol najviac očakávaný prejav prezidenta Fedu -- americkej centrálnej banky -- Alana Greenspana vo štvrtok a zverejnenie deficitu obchodnej bilancie z piatka, ktorá vo veľkej miere ovplyvňuje smerovanie amerického dolára na najbližšie obdobie. Po týchto správach sa dolár posilnil až na 9-mesačné maximum oproti euru. Parkety navyše v druhej polovici prekvapila týždňa tropická búrka Arlene a začala hurikánovú sezónu na juhu USA. Vedci predpokladajú v tomto roku aktívnejšiu hurikánovú sezónu ako v obvykle.
V úvode týždňa sme mohli vidieť júlový kontrakt ropy na mesačných maximách na úrovni 56,35 dolára za barel, čo bolo podporené zvýšeným dopytom po ropných derivátoch na začiatku motoristickej sezóny. Po prepade cien v priebehu mája sme videli od 23. mája následný vzostup ceny tejto strategickej komodity, keď sa pokles ceny júlového kontraktu čierneho zlata zastavil na úrovni 49 dolárov za barel, čo predstavovalo trojmesačné minimum. Následne došlo k výraznému zdraženiu ropy a cena júlových dodávok vzrástla na úroveň 56,35 dolára za barel. Tento nárast predstavoval pre investorov zisk 7 300 dolárov na kontrakt. V utorok čierne zlato otváralo na 55,45 USD/barel a obchodovanie bolo pokojné až do zverejnenia správy o stave zásob v stredu. Zásoby ropy sa znížili o 3 milióny barelov, benzínu o 100-tisíc barelov a znížil sa aj dovoz ropy do Spojených štátov. Využitie kapacít amerických rafinérií súčasne kleslo z 96,2 na 94,9 %. Počas stredy sa obchodovala júlová ropa na parkete v New Yorku v pásme medzi 53,85 a 56,00 bodmi. Obchodovanie sa ukončilo po vyberaní ziskov investorov tesne pod psychologickou úrovňou 54 dolárov na hodnote 53,85 dolára za barel. Vo štvrtok začala ropa seansu, na júlovom kontrakte, na úrovni 54,20 USD/barel, mierne vyššie oproti predchádzajúcemu dňu. Počas dňa sa objavili na parkete správy o tvoriacej sa tropickej búrke Arlene, ktoré obnovili rast cien počas dňa až na 55,70, keďže búrky v oblasti Karibiku môžu vážne ohroziť dodávky ropy do ropných rafinérií a ich prevádzku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 05:55