StoryEditor

Americký Senát chce Čínu prinútiť, aby uvoľnila kurz jüanu

13.06.2005, 00:00

Vo vzťahu k Číne americký Senát pritvrdil. Skupina senátorov z oboch politických strán -- republikánskej i demokratickej -- presadzuje zákon, ktorý by znamenal uvalenie paušálneho cla na tovar dovážaný z Číny vo výške 27,5 percenta. V záležitosti sa angažuje hlavne demokratický senátor Charles Summer a jeho republikánsky kolega Lindsey Graham. "Ázijského obra" chcú týmto spôsobom donútiť, aby flexibilizoval menu. Kým čínsky export do USA sa vlani priblížil už hranici 200 miliárd dolárov, americký vývoz do "ríše stredu" nepredstavuje ani pätinu tejto hodnoty. Pred piatimi rokmi bol pomer ešte o niečo horší, s tým rozdielom, že čínsky export sa blížil k hranici 100 miliárd dolárov.
Jüan je pevne pripútaný k doláru v kurze 1:8,28. Ako tvrdia predstavitelia amerických podnikateľských kruhov, v dôsledku tohto pevného korzetu je čínska mena podhodnotená asi o 40 percent. "Pretože Čína udržiava menu umelo na nízkej úrovni, americké podniky sú v hospodárskej súťaži znevýhodnené," napísali nedávno Schumer a Graham v denníku The New York Times.
Aktivita oboch senátorov kráča ruka v ruke so silnými antičínskymi náladami aj v Kongrese. "Ak bude terajší trend pokračovať, v priebehu siedmich rokov bude Čína najväčším svetovým exportérom," tvrdí sa v internom materiáli amerických zákonodarcov.
Schumer a Graham presadili už v apríli zákon, ktorý predvída zavedenie dovozných ciel na čínsky tovar. Zaň sa vyslovilo 67 zo 100 senátorov. Vtedy však šlo len o dodatok k zákonu o rozpočte ministerstva zahraničných vecí -- teraz by už malo ísť o samostatný zákon. Jeho navrhovatelia počítajú s jasnou väčšinovou podporou.
Senátor Schumer pritom zdôrazňuje, že na svojej strane má aj americkú vládu. "Hovoria mi: "Len pokračuj v tlaku, to podporuje našu vec," vyslovil sa nedávno pre tlač. Americký minister financií John Snow pred krátkym časom Čínu vyzval, aby v priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov uvoľnila kurz meny. V opačnom prípade vraj Peking musí rátať s obvinením "z menovej manipulácie". Takáto kvalifikácia podľa amerického zákona pripúšťa uplatnenie odvetných opatrení. Tvárou v tvár rastúcemu dovozu čínskeho textilu do USA po odstránení kvót Washington už zaviedol tzv. núdzové clo.
Pravda, o tom, či by požadované uvoľnenie kurzu jüanu naozaj malo nejaký veľký vplyv na vývoj americko-čínskeho obchodu, mnohí odborníci pochybujú. Alan Greenspan, riaditeľ americkej centrálnej banky tvrdí, že americký deficit by ani tento krok príliš neovplyvnil -- ak vôbec. Namiesto tovaru z Číny by potom záujemcovia kupovali výrobky z iných "lacných" krajín, hoci aj o niečo drahšie. (gaf)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 05:26