StoryEditor

ECB chce zabrániť zvyšovaniu inflácie

06.10.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

Zlepšené konjunkturálne údaje, vysoké ceny ropy a silný rast finančných prostriedkov by mohli Európsku centrálnu banku (ECB) viesť k slovnej intervencii -- hlasnému varovaniu pred inflačnými rizikami. Centrálna banka však podľa odhadu analytikov najskôr iba pohrozí vyššími úrokmi, aby zmiernila inflačné očakávania.
Rada ECB oznámi rozhodnutie o úrokoch po svojom výjazdovom zasadnutí v Aténach vo štvrtok. Analytici predpokladajú, že nezmení doterajší nízky dvojpercentný kľúčový úrok. Väčšina z nich neočakáva zvýšenie úrokov skôr ako v druhom polroku 2006. Avšak zvýšenie ceny ropy, ktoré vyhnalo mieru inflácie v eurozóne v septembri na 2,5 percenta, vyvolalo medzi členmi Rady ECB obavy o cenovú stabilitu. Viacerí z nich ubezpečili, že ECB je pripravená konať, ak by drahá ropa viedla k zvýšeniu ostatných cien alebo k nadmernému zvýšeniu miezd. Zároveň však dali najavo, že pre tieto dôvody zvýšenie úrokových sadzieb ešte nie je aktuálne.
Konjunktúra v priemysle pokračuje aj napriek záťaži spôsobenej cenou ropy. Analytici z Barclays Capital preto očakávajú, že ECB bude reagovať na slabé euro a mierne lákavé inflačné očakávania na finančných trhoch ostrejšími slovami. Svoje odhodlanie na "zvláštnu" bdelosť v súvislosti s inflačnými rizikami by mohla zostriť na "veľkú" pozornosť, uvádza analytik Julian Callov vo svojom komentári. To však automaticky neznamená, že ECB už pripravuje zvýšenie úrokov. Centrálna banka chce len viac ukázať, že je pripravená na prísnejšiu peňažnú politiku, len čo by hrozil trvalý rast cien. Banka očakáva nezmenené kľúčové úroky do júna 2006, nevylučuje však skorší termín, ak by sa hospodárstvo vyvíjalo nečakane plynulo.
Aj hlavná ekonómka poradenskej firmy Helaba Gertrud Traudová nevidí ešte žiadne nebezpečenstvo, ktoré by mohlo vyplynúť z druhotných efektov. ECB musí vysvetliť, že infláciu vyhnali iba dočasne nahor ceny energie, a že z dlhodobého hľadiska sa opäť znormalizuje. Konjunktúra okrem toho nie je dostatočne dynamická na zvýšenie úrokov ešte pred polrokom 2006. Tak ako doteraz závisí rast výrazne od exportu, zatiaľ čo domáca spotreba pokrivkáva.
ECB sa v dôsledku protirečivej situácie pokúsi udržať inflačné očakávania pod kontrolou zdôrazňovaním svojej bdelosti, aby tým v zárodku udusila rast cien, predpokladá ekonóm Commerzbank Michael Schubert. Prezident ECB Jean-Claude Trichet označil nedávno tento postup ako "efektívne prudké schladenie". To však môže účinkovať iba tak dlho, kým nebude najmenšia pochybnosť o pripravenosti centrálnej banky konať, povedal Schubert. "Ak vyjde najavo, že psi len štekajú, ale nehryzú, ECB stratí dôveryhodnosť."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 20:16