StoryEditor

Cena ropy na dvojmesačnom minime

10.10.2005, 00:00

Minulý týždeň sa na svetových komoditných burzách niesol v znamení nečakaného oslabovania ceny ropy. Trinásť dní po hurikáne Rita, ktorý spôsobil ťažké výpadky v ťažbe a spracovaní čierneho zlata v Mexickom zálive, klesla cena najaktívnejšieho novembrového kontraktu na 61,84 dolára za barel (159 litrov). To predstavuje týždenný pokles o 7,1 (!) percenta. Na podobných úrovniach sa ropa obchodovala naposledy koncom júla. Vo štvrtok sa dokonca priblížila na dohľad k 60-dolárovej hranici, keď dosiahla týždenné minimum 60,70 dolára za barel. Tradične lacnejší londýnsky Brent už šesťdesiatdolárovú hranicu s prehľadom pokoril.
Čo spôsobilo tento prudký výpredaj? Vysoké ceny majú vplyv na znižovanie dopytu po ropných derivátoch u amerických spotrebiteľov. V týždni končiacom sa 30. septembra dosiahla v USA spotreba palív (benzín, nafta, letecký benzín, vykurovací olej) 19,7 milióna barelov denne, čo predstavuje medziročný pokles o 3,5 percenta. Najsilnejší medvedí impulz však priniesla pravidelná správa o stave zásob ropy a ropných derivátov. Hoci čísla, ktoré v stredu zverejnilo ministerstvo energetiky (DOE), boli pesimistickejšie ako očakávania trhu, cena čierneho zlata zamierila hore iba na niekoľko minút.
Investori totiž usúdili, že najdôležitejšou časťou správy DOE je informácia, že vyťaženosť amerických rafinérií sa nachádza na úrovni 69,8 percenta. Slabší výkon podávali naposledy v marci 1987 a denne spracovali iba 11,7 mil. barelov ropy. Po hurikánoch Rita a Katrina je stále poškodených 18 percent prevádzok a mnohé ďalšie (najmä v Texase a Lousiane) majú problémy s pravidelným prísunom ropy. Na odstránenie logistických problémov bolo uvoľnených 2,2 mil. barelov zo strategických rezerv.
A teraz pointa: počas letnej motoristickej sezóny sa vyťaženosť rafinérií neustále držala okolo 95 percent a zásoby benzínu aj tak klesali. Momentálne dosahuje denný výpadok v produkcii benzínu 1,3 mil. barelov, ale -- plne ho pokrýva rekordný import do USA. Dodávky, ktoré Američania nakupovali vo svete po hurikáne Katrina, postupne dorážajú do tamojších prístavov. Minulý týždeň sa úvahy burzových špekulantov uberali týmto smerom: "Keď je dopyt plne uspokojený aj pri 69,8-percentnom výkone rafinérií a zásoby klesajú len mierne, ako to bude vyzerať, keď sa o pár týždňov vrátia do normálnej prevádzky?" Medveďom nahráva aj postupná rekonštrukcia plošín a vrtov v Mexickom zálive -- v piatok dosahovala 22 percent stavu pred hurikánom.
Opačným smerom sa uberali ceny drahých kovov. Oslabovanie amerického dolára bolo silnou podporou najmä pre zlato a striebro. Žltý kov sa po návrate dolára nad 121,50 centa za euro posilnil o 1,1 percenta a opäť oživil nádeje, že dokonca zaútočí na hranicu 500 dolárov za uncu. Oveľa výraznejším tempom (3,3 percenta) sa posilnilo striebro.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 10:15