StoryEditor

Bonitnou skupinou klientov sú súkromní lekári

27.06.2005, 00:00
Dexia banka sa poslednom čase prezentuje pomerne silnou mediálnou kampaňou zameranou najmä na občanov - individuálnych klientov. Aké kroky podniká pri získavaní klientov z radu podnikateľov?

Dexia banka sa poslednom čase prezentuje pomerne silnou mediálnou kampaňou zameranou najmä na občanov -- individuálnych klientov. Aké kroky podniká pri získavaní klientov z radu podnikateľov?
-- Dexia banka sa v posledných rokoch ponukou bankových služieb výraznejšie zameriava najmä na občanov, ani segment podnikateľov však neuniká našej pozornosti. Naše skúsenosti s komunálnou sférou, kde sme dlhodobo lídrom na trhu, uplatňujeme aj v segmente malého a stredného podnikania. Okrem už zavedeného balíka bankových služieb Dexia konto Podnikateľ zároveň pripravujeme nové balíky služieb pre väčších klientov. Firmám, ktoré majú voľné prostriedky, poskytujeme tiež služby treasury (finančnej správy). Uvedomujeme si veľkú konkurenciu v tomto segmente, a preto našich klientov aktívne oslovujeme prostredníctvom obchodnej siete a snažíme sa produkty rýchlo prispôsobovať vývoju na trhu.
Aké sú možnosti podnikateľa, ktorý sa pri získavaní financií rozhodne pre Dexia banku?
-- Dexia banka ponúka malým a stredným podnikom širokú škálu úverov, či už je to Termínovaný úver, Revolvingový úver, Úverová linka, Kontokorentný úver a Eskontný úver, ale poskytuje aj špecializovaný úver pre segment súkromných lekárov -- Úver pre lekárov.
Čo vás viedlo k tomu, že ste vyvinuli špecializovaný produkt práve pre túto cieľovú skupinu?
-- Banka považuje túto skupinu klientov za bonitnú s prijateľným rizikom a perspektívou. Pri zohľadnení špecifík tejto klientely používame osobitný hodnotiaci systém, od ktorého sa odvíja aj forma zabezpečenia. Ide o krátkodobé úvery určené na prevádzku a strednodobé až dlhodobé úvery na investície, resp. rozšírenie pracovného kapitálu lekárov.
Čo najviac ovplyvňuje výšku úrokovej miery a podmienky úveru pre jednotlivých klientov?
-- Výška úrokovej miery pre klientov sa odvíja od viacerých faktorov. Pri jej stanovení sa zohľadňuje najmä bonita klienta, t. j. miera rizika, ktorú si banka interne stanovuje, a splatnosť produktu. Záleží aj na type produktu, keďže s niektorými je priamo spojená vyššia úroková sadzba.
Ktoré faktory najviac ovplyvňujú bonitu vašich klientov?
-- Pri posudzovaní bonity klienta pre banku je dôležité zhodnotenie doterajších finančných výsledkov klienta. Banka hodnotí štruktúru dodávateľov a odberateľov klienta vrátane analýzy najvýznamnejších zmlúv, dostatočnú tvorbu zdrojov na splácanie úveru a odvetvie, v ktorom klient podniká. V neposlednom rade je dôležité zabezpečenie úveru. Pre určenie typu zabezpečenia je rozhodujúca výška úveru v pomere k celkovej bonite klienta. Banka tiež hodnotí investičné riziko, teda výšku a podiel vlastných zdrojov, analýzu návratnosti vynaložených zdrojov.
Aké podmienky musí podnikateľ splniť, aby dosiahol najnižšiu možnú úrokovú mieru?
-- Najnižšia úroková miera sa stanovuje pre klienta v najnižšej rizikovej skupine. Riziková skupina zohľadňuje bonitu klienta, t. j. finančnú stabilitu, rizikovosť odvetvia, dĺžku podnikania a iné, už spomínané, interné faktory. Na výšku úrokovej sadzby má vplyv splatnosť úveru a typ produktu.
Akú úlohu zohráva odvetvie, v ktorom podnikateľ pôsobí?
-- Pre banku je firma z každého odvetvia dôležitá, rozlišujeme však odvetvia s nízkym a vysokým rizikom. To má následne vplyv na konečné podmienky na schválenie úveru -- zabezpečenie, monitoring, iné dodatočné podmienky. V rámci vývoja ekonomiky sa dostávajú niektoré odvetvia výraznejšie do popredia, banka zachytáva tieto trendy a snaží sa tieto odvetvia podporiť.
Ktoré odvetvia považujete za perspektívne, prípadne rizikové?
-- Banka hodnotí rizikovosť odvetvia na základe interných analýz, za najrizikovejšie považujeme poľnohospodárstvo, ťažobný priemysel a napríklad maloobchod. Naopak, pozitívne sa z nášho pohľadu vyvíja energetický, vodárenský a automobilový priemysel, bývanie, výroba a dodávka tepla, doprava a odpadové hospodárstvo.
Môže podnikateľ získať odklad splátok? Aké sú sankcie pri omeškaní splátok alebo nesplácaní úveru?
-- Nedostatok finančných prostriedkov je súčasťou podnikania. V takejto situácii sa snažíme nájsť vhodné riešenie pre banku i firmu. V odôvodnených prípadoch je možné po individuálnom posúdení dohodnúť s klientom odklad splátok. Pri omeškaní so splátkami sú s klientom priamo v zmluve dohodnuté štandardné postupy, medzi ne patria sankcie, ktoré zvyšujú úrokovú sadzbu, prípadne zmluvne dohodnuté pokuty.
Ako vnímate projekt ratingu malých a stredných podnikov, ktorý spustila SOPK?
-- Po jeho reálnom spustení vo všetkých regiónoch Slovenska budeme mať k dispozícii ďalší rozmer hodnotenia klienta a potenciálu jeho firmy v regióne. Vnímame to ako nestranný prostriedok pri spolupráci banky a podnikateľa. Podnikateľovi to prinesie možnosť spoznať finančné možnosti a potenciál svojej firmy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 13:47