StoryEditor

Železničné dlhy na účet štátu

Odvčera sú ŽSR a ZSSK reálne bez výraznej časti svojich dlhov. Vláda s týždňovým sklzom schválila prevzatie úverov so štátnou zárukou ŽSR a ZSSK v celkovej výške takmer 21 miliárd korún do štátneho dlhu, a to od začiatku budúceho roka. V prípade ŽSR ide o sumu presahujúcu 13,6 mld. Sk a od dlhu vo výške 7,3 mld. Sk štát odbremení ZSSK.
V materiáloch, ktoré v posledných rokoch na rokovania vlády predkladá rezort dopravy, sa často spomína potreba ucelenej koncepcie dopravnej politiky. Žiadna sa zatiaľ nevypracovala. Odvčera sú však Železnice SR (ŽSR) a Železničná spoločnosť (ZSSK) reálne bez výraznej časti svojich dlhov. Vláda s týždňovým sklzom schválila prevzatie úverov so štátnou zárukou ŽSR a ZSSK v celkovej výške takmer 21 miliárd korún do štátneho dlhu, a to od začiatku budúceho roka. V prípade ŽSR ide o sumu presahujúcu 13,6 mld. Sk a od dlhu vo výške 7,3 mld. Sk štát odbremení ZSSK. Bez dlhov by tak podľa ministra dopravy Pavla Prokopoviča železničný dopravca mal byť už v roku 2007 a ŽSR, ktoré prevzali väčšinu záväzkov pôvodných železníc pred ich rozdelením, najneskôr v roku 2010. Ich celkovú doterajšiu zadlženosť vrátane úverov bez štátnych záruk minister vyčíslil na 48 mld. Sk. Štát železniciam odpustil aj vrátenie finančnej výpomoci vo výške 527 mil. Sk, ktorú im poskytol v roku 1998.
Železnice mali dlhší čas problémy so splácaním úverov, ktoré čerpali na pokrytie strát z výkonov vo verejnom záujme, za ktoré im štát neplatil alebo platil oneskorene. Aby sa predišlo návratu tejto situácie, pozastavil minister všetky investičné aktivity a zakázal ďalšie zvyšovanie dlhu. Ponechal iba nevyhnutné investície na bezpečnostné opatrenia, ako aj čerpanie prostriedkov z európskych fondov. "Na tie už sú zmluvy a počítajú s nimi aj budúce štátne rozpočty," dodal minister.
V budúcom roku štát predsa len železniciam poskytne 2,5 mld. Sk na investície. Ak by neinvestovali, hrozí im vyradenie z medzinárodných koridorov. "Táto suma reálne investičné potreby ŽSR nepokryje," myslí si hovorca spoločnosti Ján Keresteš.
Pohľadávky za výkony vo verejnom záujme voči štátu

Spoločnosť 

Obdobie

Výška prevzatého úveru

ŽSR

1994 – 2001

12,1 mld. Sk

2002

1,5 mld. Sk

ZSSK

1997 – 2000

3,166 mld. Sk

2002

4,15 mld. Sk

Zdroj: ZSSK, ŽSR, MDPT 
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 04:33