StoryEditor

Poslanecký servis: Milióny bez kontroly

15.10.2004, 00:00
Viac ako 110 miliónov korún ročne zaplatia daňoví poplatníci za asistentov poslancov Národnej rady SR a ich kancelárie. Či sa však používajú efektívne, to sa kontroluje minimálne.

Odmenu asistentom vypláca Kancelária NR SR po tom, čo poslanec predloží faktúru. V nej potvrdzuje, že v danom mesiaci jeho asistent funkciu naozaj vykonával. "Prácu asistentov kontroluje len poslanec. My sledujeme iba formálno-právne záležitosti," potvrdil HN riaditeľ komunikačného odboru NR SR Miroslav Šarišský. Vychádzajú vraj z toho, že poslanec bude služby asistenta využívať najviac, ako sa dá. Asistent - prípadne viac asistentov jedného poslanca spolu - môže dostať mesačne odmenu vo výške 34 480 korún (čo je 80 percent platu poslanca). Aspoň podľa zákona. Koľko skutočne ktorý z nich berie, o tom nám pracovníci NR SR nevedeli včera poskytnúť informácie.

Za čo platíme
Poslaneckí asistenti začali fungovať v januári 2001. Poslanci si ich vyžiadali s odôvodnením, že parlamentu vládne amaterizmus a odborný servis môže práci zákonodarcov len pomôcť. Asistenti majú vykonávať odborné a administratívne práce spojené s prácou poslanca a jeho kancelárie. Asistenti sú živnostníkmi. Sami si hradia povinné odvody do poisťovní, ako aj náklady na cestovné či stravné. Asistent poslanca musí mať najmenej strednú školu a nesmie byť s poslancom v príbuzenskom vzťahu.

Návrat zadným vchodom
Pohľad na zoznam asistentov ukazuje, že mnohí z nich sú viac či menej úspešní komunálni politici. Takže viacerí z nich majú post asistenta vlastne ako jeden z viacerých úväzkov. "Verejnosť to nevníma pozitívne," varuje Peter Novotný, riaditeľ mimovládnej organizácie Občianske oko. Medzi asistentmi sa nájdu aj bývalí novinári, ľudia zo straníckych centrál, hudobníci, spisovateľ či herečka. Robert Fico, Gabriel Karlin a Vojtech Tkáč takto pomohli svojim bývalým kolegom z poslaneckých lavíc - asistujú im Vladimír Faič, Pavel Delinga a Oľga Keltošová. Bývalí novinári dominujú v pozícii asistentov v poslaneckom klube ĽS-HZDS - takto zamestnali časť ľudí, ktorí po roku 1998 museli odísť z STV, a redaktorov už zaniknutých denníkov - Slovenskej Republiky a Nového dňa. Podľa prieskumu Občianskeho oka si poslanci vyberajú asistenta najmä na základe osobných sympatií a dôvery. Novotný tvrdí, že práca asistenta sa líši - niektorí v regiónoch sumarizujú podnety od občanov a dohadujú stretnutia, iní sa venujú príprave návrhov zákonov a odborných podkladov. "Niekedy ich práca spočíva vo vybavovaní korešpondencie, písomnom vybavovaní podnetov či monitoringu tlače," hovorí Novotný.

Čo vôbec robia?
Až troch asistentov z radov bývalých novinárov STV si vybral Ján Cuper (ĽS-HZDS) - vraj mu radia, ako vystupovať v médiách. "S odbornými problémami si poslanec musí poradiť sám," tvrdí Cuper. Jeho stranícky kolega Anton Blajsko má tiež troch asistentov. Jedna s ním v minulosti pracovala na ministerstve práce, druhá je bývalá novinárka, tretí asistent mu "približuje pohľad mladých ľudí". Viac asistentov má aj Gábor Gál (SMK). "Jedna robí sekretárske práce, právnik má na starosti len odbornú činnosť a asistentka je čosi medzi odbornou a administratívnou silou," tvrdí. Bývalá redaktorka STV Andrea Cisárová je asistentkou najmladšieho poslanca - Roberta Madeja (Smer). "Vyštudovala som právo, takže sa venujem najmä príprave zákonov, prípadne pozmeňujúcich návrhov," vysvetľuje Cisárová.

Nedostupní
Zásadným negatívom podľa šéfa Občianskeho oka je nedostatok kontaktov na asistentov a poslanecké kancelárie v regiónoch. Na internetovej stránke NR SR sú len adresy poslaneckých kancelárií, telefonický kontakt stále chýba. "Čísla zatiaľ nemáme k dispozícii," poznamenal Šarišský. Podľa Novotného v Česku majú poslaneckí asistenti na portáli verejnej správy bežne zverejnené aj čísla mobilných telefónov.

01 - Modified: 2002-12-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ultra tenký fotoaparát
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 03:49