StoryEditor

Bundestag schválil rozšírenie EÚ

04.07.2003, 00:00

Nemecký Spolkový snem (Bundestag) včera ratifikoval zmluvu o pristúpení desiatich krajín vrátane Slovenska do Európskej únie. Proti hlasoval len jeden poslanec, štyria sa zdržali a väčšina -- 575 poslancov, hlasovalo za. Zároveň zamietol návrh rezolúcie pravicového opozičného bloku kresťanských demokratov (CDU) a Kresťanskosociálnej únie (CSU), v ktorom žiadali zrušenie tzv. Benešových dekrétov. Výsledok hlasovania musí ešte schváliť horná komora nemeckého parlamentu -- Spolková rada (Bundesrat) zložená z predstaviteľov 16 spolkových krajín, v ktorej majú konzervatívci väčšinu. Pred dvoma týždňami práve Bundesrat podporil návrh Bavorska a fakticky sa pripojil k výzve Európskeho parlamentu z roku 1999 -- zrušiť dekréty.
Len deň pred ratifikačnou rozpravou napätie vystupňovali úryvky z listu nemeckého šéfa diplomacie Joschku Fischera bavorskému premiérovi Edmundovi Stoiberovi, ktorý uverejnil nemecký denník Süddeutsche Zeitung. Podľa interpretácie novín sa v ňom dožadoval odškodnenia pre odsunutých sudetských Nemcov z povojnového Československa.
V Spolkovom sneme včera Fischer varoval pred deštrukčnými manévrami v nemecko-českých vzťahoch. "Namiesto zamýšľaného priblíženia oboch krajín bude mať návrh opačný účinok," vyhlásil. Podľa pozorovateľov je vystúpenie konzervatívnych poslancov reklamným ťahom pred voľbami do krajinského parlamentu najväčšej nemeckej spolkovej krajiny -- Bavorska, v ktorej žije väčšina odsunutých sudetských Nemcov. Jej premiér -- šéf CSU Edmund Stoiber, sa považuje za patróna vysídlencov.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 11:17