StoryEditor

Štátna priorita mocnejšia ako zákon?

Dnes o 8. hodine sa podľa vyjadrení žilinského primátora Jána Slotu mali začať výkopové práce na stavbe automobilky Hyundai/Kia, kórejskej investície za vyše 40 miliárd korún. Slota včera podpísal stavebné povolenia, ktoré vydal Stavebný úrad v Žiline a odovzdal ich prezidentovi Kia Motors Slovakia In-Kyu Bae.

"Ide o čiastkové stavebné povolenie na stavbu lisovne a kompletné pre motoráreň. Mesto urobilo opatrenie, aby automobilka neodišla zo Žiliny," povedal Ján Slota.
Rozhodnutie na súde
Na stavbu automobilky v pondelok vydal žilinský stavebný úrad územné rozhodnutie. Potvrdil ho aj Krajský stavebný úrad v Žiline. Proti rozhodnutiu protestujú majitelia pozemkov v Tepličke nad Váhom, ktorí ich nechcú predať za ceny, ktoré určili znalci. "Územné rozhodnutie vydal stavebný odbor mesta Žiliny, ktoré vlastní GovInvest I a II i Žilinu Invest. Je tam zrejmý konflikt záujmov a je to jeden z hlavných dôvodov, prečo sme sa odvolali," hovorí predseda petičného výboru z Tepličky nad Váhom Dušan Mikulík. Podania idú na krajský súd a na ministerstvo životného prostredia. "Uvedomujeme si, že ani jedno z nich nemá odkladný účinok," dopĺňa Mikulík.
Čo hovorí zákon
Majitelia pozemkov spochybňujú aj stavebné povolenia. Namietajú, že ich stavebný úrad mohol vydať až po 26. októbri, keď nadobudne právoplatnosť územné rozhodnutie.
Podľa riaditeľa Štátnej stavebnej inšpekcie Petra Hollého naozaj možno "stavebné konanie, ktoré končí vydaním stavebného povolenia, začať až vtedy, keď rozhodnutie o umiestnení stavby nadobudne právoplatnosť. Počas stavebného konania sa k pripravovanému projektu musia vyjadriť všetky orgány dotknuté výstavbou, vrátane majiteľov susediacich pozemkov. Tí sa tiež majú právo k vydanému stavebnému povoleniu vyjadriť a až keď sa odstránia prípadné rozpory, nadobúda tento dokument právoplatnosť". Hollý dodáva, že vo výnimočných prípadoch, najmä pri malých stavbách a rodinných domoch, sa môže územné a stavebné konanie zlúčiť do jedného. Rozhodne to však neplatí pre veľké stavby.
"Voči stavebnému povoleniu sa odvoláme na Krajský stavebný úrad v Žiline. Podľa nášho názoru stále nemajú ucelenú parcelu ani pod jednu stavbu. Napriek tomu, že to primátor Slota tvrdí," zdôraznil Mikulík.
Pokuta zlomkom investície
Slota tvrdí, že stavebné povolenia "sú právne čisté". Skončia pravdepodobne na súde rovnako ako územné rozhodnutie. Nevylúčil to ani minister hospodárstva Pavol Rusko deň pred vydaním stavebných povolení. "Je na stavebnom úrade, aby si vyložil zákon a splnil povinnosti v súlade so zákonom. Jeho rozhodnutie môže potom niekto preskúmať a opraviť, ako sa to stáva v tisícoch prípadov," vyhlásil na tlačovej konferencii. Prípadné pokuty za neoprávnené začatie stavby predstavujú nepatrný zlomok z celkovej investície, od 5 tisíc do päť miliónov korún.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 02:40