StoryEditor

Knitl je ochotný odstúpiť, ale asi ho odvolajú

03.07.2003, 00:00
Riaditeľ Sociálnej poisťovne Miroslav Knitl je pripravený na dnešnom zasadnutí správnej rady poisťovne odstúpiť zo svojej funkcie, ale nie hneď. Ako podmienku si kladie obsah a vydanie nového zákona o sociálnom poistení v Zbierke zákonov.

Riaditeľ Sociálnej poisťovne Miroslav Knitl je pripravený na dnešnom zasadnutí správnej rady poisťovne odstúpiť zo svojej funkcie, ale nie hneď. Ako podmienku si kladie obsah a vydanie nového zákona o sociálnom poistení v Zbierke zákonov. Návrh zákona je v tejto chvíli v parlamente a čaká na prerokovanie. Koncom tohto týždňa by sa mohol dostať do prvého čítania. Druhé čítanie bude až v septembri a podľa odborníkov z ministerstva práce a sociálnych vecí možno jeho vydanie v Zbierke zákonov očakávať až začiatkom októbra.
"Knitl sa snaží oddialiť svoj odchod a naťahuje čas. Na tieto hry, predpokladám, že správna rada nepristúpi a urobí koniec šafáreniu v Sociálnej poisťovni," povedal HN štátny tajomník ministerstva práce Michal Horváth a zároveň aj člen správnej rady poisťovne. Možno teda očakávať, že správna rada Knitla dnes z jeho riaditeľskej pozície napriek jeho ponuke bude odvolávať.
Podľa Knitlovho vyhlásenia, ktoré dal včera k dispozícii tlači, je pripravený odstúpiť, ak zákon o sociálnom poistení po vydaní v Zbierke zákonov "založí nároky na štátny rozpočet, prehĺbi schodok verejných financií a zruší tripartitný systém Sociálnej poisťovne". Podľa Horvátha pripravený zákon bude tak ako všetky doterajšie zákony o sociálnom poistení zakladať nárok na financie zo štátnej pokladnice, a to minimálne v tom, že štát bude aj naďalej hradiť poistné za poistencov štátu, ktorými sú napríklad nezamestnaní, študenti, dôchodcovia, vojaci na základnej službe. Tieto nároky na rozpočet však budú podľa neho menšie, ako keby pokračoval súčasný právny stav. "Ak by sme nemenili terajšiu právnu úpravu, nielenže by boli vyššie nároky na verejné financie, ale v horizonte 10 až 20 rokov by sa systém stal finančne neudržateľný," povedal. Nový zákon podľa Horvátha neruší tripartitný systém v poisťovni. Dozorná rada bude tvorená na tripartitnej báze. Zanikne súčasná správna rada spolu s riaditeľom a vznikne nový kolektívny štatutárny orgán piatich členov. Jedného budú navrhovať zamestnávatelia, jedného odbory so zástupcami dôchodcov a troch navrhne vláda.
Asociácia zamestnávateľov už vopred avizovala svojho nominanta na post riaditeľa SP. Je ním súčasný šéf doplnkovej dôchodkovej poisťovne Tatry Sympatia Michal Němec. Horváth sa k jeho kandidatúre odmietol vyjadriť. Zdôraznil však, že na dnešnom rokovaní správnej rady za nikoho rozhodne nebude hlasovať, rovnako ako s veľkou pravdepodobnosťou nebude za nikoho hlasovať ani ďalších šesť zástupcov štátu. K akémukoľvek kandidátovi sa podľa neho musí vyjadriť najskôr vláda. O Němcovi je pritom známe, že v predvolebnom období vystupoval oficiálne ako potenciálny minister rezortu práce za jednu súčasnú opozičnú stranu, čo môže zohrať určitú úlohu pri rozhodovaní vlády o budúcom šéfovi Sociálnej poisťovne.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 08:36