StoryEditor

Eurofondy ešte v tomto roku

20.08.2007, 00:00

Slovensko dostane z eurofondov viac ako 380 miliárd korún. "Plán na čerpanie 11,36 miliardy eur v rokoch 2007 až 2013 je schválený," informoval Branislav Slyško zo slovenského zastúpenia Európskej komisie. Odobrenie komisiou je však len prvým, hoci dôležitým krokom na získanie eurofondov. Ďalším bude schvaľovanie jednotlivých operačných programov Bruselom. A to sa očakáva až v nasledujúcich mesiacoch.
Podľa ministerstva výstavby, ktoré za čerpanie eurofondov zodpovedá, by sme sa mohli o eurá začať uchádzať ešte v tomto roku. Prvé výzvy na predkladanie žiadostí o europeniaze by mohli "byť vonku" koncom septembra až začiatkom októbra.
Bruselu sa pozdávajú najmä investície do znalostnej ekonomiky. "Slovenskou stratégiou je snaha o zvýšenie investícií do ľudských zdrojov. Mala by viesť k vytvoreniu väčšieho počtu kvalitnejších pracovných miest," vyhlásil eurokomisár pre sociálne veci Vladimír Špidla.
Meškanie
Prijatie dokumentu -- Národného strategického referenčného rámca -- označil minister výstavby a regionálneho rozvoja Marian Janušek za "veľmi radostnú správu pre Slovensko". Pritom celá táto agenda mala byť skončená už začiatkom tohto roku. Súčasná vláda totiž po svojej predchodkyni spomínaný rámcový dokument upravovala. Návrhy našich susedov -- Maďarska, Poľska a Česka -- schválila komisia už skôr. Celkovo má referenčný rámec odobrený 22 štátov.
Aj preto ministerstvo výstavby už dlhší čas čelí kritike opozície, že pri čerpaní eurofondov zaostaneme. "Vždy som hovoril, že to nie sú preteky. Projekty treba pripraviť tak, aby sa peniaze čo najlepšie využili," oponuje Janušek. Ak by sa to podarilo, mohli by prispieť k zvýšeniu ekonomického rastu v období do roku 2013 asi o dve percentá.
Čaká sa na programy
Komisia nemá výhrady proti štyrom z jedenástich operačných programov. Hoci ani tieto ešte nie sú schválené, podľa ministra výstavby "už môžu rezorty pripravovať dokumenty pre budúcich žiadateľov". Práve tieto štyri priority -- doprava, informatizácia, regionálny rozvoj a technická pomoc, by spolu mali dostať viac ako polovicu z pridelených peňazí. "Zvyšných sedem operačných programov musíme dopracovať," dodal Janušek.
Z celkového balíka najviac peňazí, vyše 3,2 miliardy eur (107 miliárd korún), získa rezort dopravy a ministerstvo životného prostredia -- 1,8 miliardy eur (60,2 miliardy Sk). V doprave má ísť najviac -- 1,7 miliardy eur na výstavbu ciest.
Kedy sa čerpanie peňazí naplno rozbehne, je otázne. Niektoré programy môže Brusel schváliť asi do dvoch mesiacov, no ďalšie pravdepodobne až do konca roka.
Spokojní
"Z európskych fondov dostaneme viac peňazí, ako pôvodne schválila pre náš operačný program predchádzajúca vláda," povedal nedávno šéf rezortu životného prostredia Jaroslav Izák. Tieto peniaze sa využijú najmä na budovanie infraštruktúry, teda výstavbu vodovodov, kanalizácií a čistiarní odpadových vôd, v čom Slovensko zaostáva za vyspelými štátmi. "Chýbajú nám však prostriedky na komplexnú ochranu prírody," dodáva Milan Janák z Inštitútu aplikovanej ekológie Daphné.

Nízke čerpanie
Čerpanie europeňazí, ktoré by Slovensko malo použiť ešte do konca roku 2008, nie je stále také efektívne, ako by malo byť. Z vyše 63 miliárd korún sme použili zatiaľ asi len 18,5. Analytici upozorňujú, že pri tomto tempe by sme mohli prísť o 800 miliónov korún.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 20:13