StoryEditor

Fico vracia Slovensko pred Dzurindu

01.01.2008, 23:00
Reformy Dzurindovej vlády dostanú v tomto roku prvý vážnejší úder. Vláda Roberta Fica zaradila v niektorých oblastiach spiatočku a vracia pravidlá o niekoľko rokov naspäť.

Reformy Dzurindovej vlády dostanú v tomto roku prvý vážnejší úder. Vláda Roberta Fica zaradila v niektorých oblastiach spiatočku a vracia pravidlá o niekoľko rokov naspäť.
Druhý pilier otvorený
Odvčera tak môžu ľudia, ktorí vstúpili do druhého dôchodkového piliera, z neho vystúpiť, a naopak, tí, čo v ňom nie sú, môžu svoje rozhodnutie zmeniť. Pre tento krok im vláda vytvorila polročné prechodné obdobie, po ktorom sa pilier opäť uzatvorí. Nie však úplne, keďže pre ľudí, ktorí na trh práce iba vstúpia, zostane dobrovoľný.
Spokojní by mali byť aj ľudia, ktorým podstatnú časť výdavkov tvoria faktúry za energie. Plyn v priemere nezdražie vôbec, elektrina iba mierne, voda bude stáť mesačne iba o pár korún viac.
Školné bude oficiálne
Menej spokojní už asi budú pacienti, keďže tí v novom roku strávia viac času v čakárni u lekára. Dôvod: na návštevu u špecialistu bude potrebný odporúčací lístok od všeobecného lekára. Od marca sa opäť zavádza aj systém tzv. rajonizácie všeobecných lekárov. Lekár, gynekológ, ani zubár nebude môcť odmietnuť vyšetrenie pacienta, ktorý má trvalé bydlisko v jeho rajóne.
Zlomová udalosť čaká tento rok aj vysokoškolákov - od septembra začnú externisti platiť za diaľkové štúdium. Na niektorých vysokých školách sa ročné školné vyšplhá až do 50-tisíc korún.

Zmeny od nového roka
- otvára sa druhý dôchodkový pilier
- mierne zdražejú energie
- cigarety zdražejú približne o desať korún
- zníži sa DPH na knihy
- opäť sa zavedú odporúčacie lístky k lekárovi špecialistovi

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 20:22