StoryEditor

Potraviny zdražejú. Môže za to pšenica

03.10.2007, 00:00
Ceny potravín by mali ísť v nasledujúcich týždňoch hore.

Obchodníci tvrdia, že súčasné zdražovanie potravín spôsobujú najmä vysoké ceny obilia zapríčinené nižšou tohtoročnou úrodou, pokles svetových zásob pšenice, vývoz potravín z Európy do Ázie, ako aj výroba bioetanolu z poľnohospodárskych plodín.
"Zvýšenie cien sa očakáva o 10 až 15 percent. Pri rokovaniach s našimi dodávateľmi by sme uvítali, keby zdražovanie nebolo vyššie a skončilo na tejto úrovni," upozorňuje predseda COOP Jednoty Slovensko Gabriel Csollár.
Najviac "vyletela" hydina
Podľa cenoviek v obchodoch však niektoré potraviny v uplynulých týždňoch už asi o pätinu zdraželi. A to aj v obchodných reťazcoch, kde bývajú najnižšie ceny. Až o dvadsať percent zdražela v posledných týždňoch napríklad hydina. Podobne aj múka a niektoré mliečne výrobky. Najlacnejšie - hydinové mäso - už dávnejšie prekročilo hranicu 70 korún za kilogram a približuje sa k osemdesiatim.
"Také niečo tu nebolo 50 rokov," citoval nedávno nemecký denník Lebensmittel Zeitung názor jedného z tamojších výrobcov potravín na zdražovanie. "Slovensko nie je od tohto globálneho trendu izolované," dodáva Csollár.
Obchody predbehli výrobcov
"Hlavnú úlohu v cenotvorbe zohráva obchod, a nie farmári," upozorňuje hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Stanislav Nemec. Podľa neho majú veľké obchodné systémy možnosť "rôznym spôsobom meniť marže, aby ich ekonomika neutrpela a zákazníci rast cien až tak necítili".
Na výraznejšie zdražovanie nebol podľa Nemca doteraz pádny dôvod - rokovania dodávateľov s obchodníkmi o nových zmluvách, ktoré budú platiť od decembra, totiž stále pokračujú. "Obchod zvýšil ceny skôr, ako ich od výrobcov nakúpil drahšie," pripomína Nemec.
K rastu cien podľa neho došlo hlavne "na základe medializácie zdražovania potravín v Nemecku, kde sa ceny zvýšili skôr ako u nás". Ale keďže trh ovplyvňujú aj takéto informácie, Nemec sa domnieva, že ďalší vývoj cien potravín sa nedá dobre odhadnúť. Poľnohospodárski analytici očakávajú, že v nasledujúcich troch rokoch v únii vzrastú ceny potravín najmenej o 30 percent.

Súčasné ceny niektorých potravín (v Sk) a ich nedávne zdraženie (v %)
- tona pšenice 6 000 až 8 000 (40 až 100)
- kilogram múky 12,90 až 14,90 (40 až 80)
- kilogram chleba 24,50 (0 až 10)
- kilogramové kurča 69 až 79 (10 až 20)
- osminka masla 24 až 29 (10 až 30)
- kilogram bryndze 200 (10 až 15)
pozn. red: do konca roka sa očakáva ďalšie zdraženie potravín asi o 10 percent
Zdroj: COOP Jednota, hn

Potravinárska komora Slovenska vyzýva poľnohospodárske podniky k "zodpovednému prístupu k cenotvorbe". Lebo rast cien agrárnych surovín "neodzrkadľuje reálne zvýšenie nákladov na ich dopestovanie". Podľa riaditeľky komory Jarmily Halgašovej očakávania potravinárov sa nesplnili. Mysleli si totiž, že zvýšenie farmárskych dotácií sa prejaví aj v poklese cien surovín pre potravinársky priemysel.
Rokovania sa ešte neskončili
Výrobcovia mlieka stále rokujú s mliekarňami o výkupných cenách. Tento mesiac by niektorí farmári mali dostať od spracovateľov za liter mlieka o päťdesiat halierov viac a rovnako tak aj v ďalšom období. "Iní farmári sa dohodli na vyššom raste cien, ale až od decembra," vysvetľuje Nemec.
Doteraz bola nákupná cena mlieka okolo 9,40 až 9,70 koruny za liter. Postupne by sa mala dostať na 10,50 koruny za liter a viac.
Iná cesta neexistuje
Obchodníci upozorňujú, že zvyšovaniu cien sa nedá vyhnúť, lebo napríklad pšenica sa dnes predáva v priemere po sedemtisíc korún za tonu a o mesiac to podľa nich môže byť ešte o tisícku viac. Pritom vlani o takomto čase to bolo len štyritisíc korún za tonu. "Takéto vysoké ceny však neplatia plošne," vysvetľuje Nemec. Upozornil, že "osemtisíc stojí pšenica vtedy, ak ide o nákupy nad rámec dlhodobých zmlúv. U obchodných partnerov, ktorí majú záujem na dlhodobejšej spolupráci a kontraktoch, k takýmto extrémom nedochádza."

01 - Modified: 2003-06-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Alternatíva: Eco+ Autoplyn 02 - Modified: 2003-06-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Brazília pred Slovenskom
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 02:16