StoryEditor

Ocenenie nášho práva i diplomacie

05.02.2003, 23:00

Doterajší šéf slovenskej misie pri OSN v New Yorku a agent SR pre zastupovanie v procese o Vodné dielo Gabčíkovo-Nagymaros (VDGN) JUDr. Peter Tomka sa včera stal prvým sudcom zo Slovenska (i z bývalého Československa) na Medzinárodnom súdnom dvore (MSD) v Haagu. Svoje pocity i názory zhrnul v krátkom rozhovore.
Prostredie v Haagu dôverne poznáte. Tým, že si vymeníte taláre, sa však radikálne mení vaša pozícia.
-- Doteraz som vystupoval ako zástupca jednej strany sporu. Teraz budem sedieť na druhej strane ako jeden z 15 sudcov. Pozorne budem počúvať názory sporových strán, študovať to, čo napíšu, a na základe faktov sa budem spolu s kolegami snažiť prispieť k hľadaniu dobra a spravodlivosti. Veď výkon práva nie je nič iné. MSD má významné postavenie, je to hlavný súdny orgán OSN, jediný univerzálny súd na svete, ktorý rozhoduje v sporoch medzi štátmi. Tým zároveň dvor vykladá a interpretuje medzinárodné právo, jeho rozhodnutia do určitej miery pôsobia ako precedensy a štáty sa nimi riadia. A to je pre každého medzinárodného právnika veľmi zaujímavá úloha.
Zmenou talára ste skončili so svojou úlohou agenta SR v spore o VDGN. Kto je vaším nástupcom?
-- Stal sa ním mladší kolega z nášho tímu, ktorý nás zastupoval v Haagu, Drahoslav Štefánek, ktorý okrem toho pôsobil so mnou aj v New Yorku a momentálne je riaditeľom Medzinárodnoprávneho odboru na Ministerstve zahraničných vecí SR.
Chcem ešte dodať, že ak by sa MSD začal v dohľadnom čase zaoberať touto kauzou, bol by som vylúčený z jej posudzovania. Slovenská republika má právo, aby v ňom zasadal sudca ad hoc, vymenovaný slovenskou stranou, a tým je významný poľský právnik profesor Skubiszewski, bývalý minister zahraničných vecí svojej krajiny.
Nepadne vám zaťažko rozlúčka s diplomaciou a prechod do čisto právneho prostredia? A nenechali niektoré výroky v minulosti na vašu adresu určitú trpkú príchuť?
-- Človek sa musí dokázať povzniesť nad niektoré účelové výroky. Vždy som bol právnik a diplomat. V nadchádzajúcich rokoch sa určite budem viac venovať právu. Na druhej strane však tým, že MSD je hlavným súdnym orgánom OSN, zostávam spätý s touto organizáciou. Súd totiž svojou činnosťou pomáha udržiavať dobré vzťahy medzi štátmi, čo je aj úlohou diplomacie. Diplomatické aktivity na pôde OSN budem prinajmenšom sledovať.
Do Haagu ste prišli s celou rodinou. Máte ešte relatívne malé deti. Ako budú znášať prechod z búrlivého veľkomesta do pokojného a malebného Haagu?
-- Vždy som mal na zreteli, aby bola rodina so mnou, najskôr manželka a neskôr aj deti. Som presvedčený, že pobyt v Haagu im prospeje, lebo menšie mesto je pre moje trojročné deti prijateľnejšie. Navyše tu začnú chodiť do školy. Môj deväťročný mandát má ešte jednu výhodu, budú môcť navštevovať školu relatívne dlhé obdobie. Deti diplomatov to nemajú vždy ľahké, menia prostredie každé 3 -- 4 roky a často sa tak stáva aj počas školského roka. Teším sa na to, že v Haagu si užijem rodiny viac ako v hektickom New Yorku.
Táto vaša odpoveď implikuje záverečnú otázku. Budete sa uchádzať o znovuzvolenie?
-- V tejto chvíli by bolo predčasné stanovovať si plány na roky 2011 -- 2012. Moje funkčné obdobie sa skončí 5. februára 2012. Voľby budú na jeseň 2011. Všetko závisí od toho, ako ma bude vnútorne uspokojovať práca sudcu. Budem mať možnosť porovnať si ju s pôsobením právnika -- diplomata a je celkom možné, že po roku 2012 opätovne ponúknem svoje služby slovenskej diplomacii. Zatiaľ som sa nerozhodol o plánoch pre budúcu dekádu, moje funkčné obdobie je príliš dlhé. Navyše si treba uvedomiť, že z našej časti Európy pôsobí na MSD vždy len jeden právnik. V minulosti mali túto česť dvaja Poliaci, prvý 21 a druhý 26 rokov. Maďarský sudca tu pôsobil 10 rokov. Nemožno preto vylúčiť, že v roku 2012 budú mať záujem o tento post právnici z celého radu iných krajín regiónu.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 15:03