StoryEditor

Žitňanskú pobúril stop pre advokátku

19.05.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

Advokátka Mária M. porušila základnú povinnosť advokáta byť nezávislým, keď pri odhaľovaní korupcie svojho kolegu spolupracovala s políciou ako agentka. Predseda Slovenskej advokátskej komory Štefan Detvai takto včera zdôvodňoval, prečo disciplinárna komisia potrestala Máriu M. vyčiarknutím zo zoznamu advokátov.
Bolo morálnou povinnosťou Márie M. oznámiť trestnú činnosť iného advokáta, mohla s políciou spolupracovať ako svedkyňa, nie však ako agentka, povedal Detvai. Mária M. podľa komory ohrozila aj svojich ostatných klientov, pretože jej ako agentke vyšetrovacie orgány odpočúvali telefón. Disciplinárne rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné, advokátka sa môže obrátiť na Najvyšší súd SR. Dovtedy môže činnosť advokátky naďalej vykonávať.
Rozhodnutie advokátskej komory vylúčiť advokátku Máriu M. považuje ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská za absurdné a škandalózne. Takéto kroky podľa nej len posilňujú nedôveru občanov k právnickým profesiám. "Ak v súdnictve existuje korupcia, spravidla sa odohráva v uzavretom kruhu. Ak by sme prijali argumentáciu advokátskej komory, podhubie korupcie sa nám nikdy nepodarí odstrániť." Exminister spravodlivosti Daniel Lipšic sa Márii M. ponúkol, že ju bude zastupovať pred Najvyšším súdom. "Na jej stranu sa musí postaviť celá spoločnosť i advokáti. Je škandalózne, aby ten, kto pomáha odhaliť korupciu, prišiel o živobytie," vyhlásil Lipšic.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 08:13