StoryEditor

Autá do firmy si kupujte ako službu

22.05.2014, 00:02
Autor:
dpidpi

Na čo všetko by mal myslieť živnostník alebo firma pri zakúpení nových áut do svojho vozového parku?

Obaja sa musia zaoberať tým najdôležitejším, a to je efektivita nákladov, ktoré vynaložia na obstaranie a prevádzku svojho vozového parku.

O aké konkrétne náklady ide?

Do celkových výdavkov vstupuje omnoho viac parametrov, ako len obstaranie vozidla. Je to napríklad aj servis, pneuservis, spotreba PHM a zostatková hodnota. Najdôležitejšie je spočítať si celkovú výšku nákladov a nie len prvotnú investíciu. Zároveň je potrebné využívať služby, ktoré šetria náklady nepriamo, ako napríklad GPS monitoring, ktorý vie pri väčších fleetoch usporiť až 20 percent prevádzkových nákladov.

Z vašich skúseností – čo je vlastne najčastejšou chybou slovenských firiem pri zaobstarávaní áut?

Často sa stane, že si firmy vyberú vozidlá, ktoré sú z ich pohľadu využívania, prevádzky a
v závere aj odpredaja veľmi nevýhodné. Taktiež je dôležitý výber stabilného a silného finančného partnera, ktorý dodrží férové podmienky aj pri ukončení lízingu. To všetko si firmy uvedomia až príliš neskoro.

Dá sa tomu vyhnúť?

Pri kúpe auta do firmy môžete využiť klasický finančný lízing, úver alebo operatívny lízing. Pričom najpohodlnejšou a výhodnou formou obstarania je operatívny lízing, kde klientovi odpadávajú mnohé starosti. Nemusí vyhľadávať dodávateľov na nákup vozidiel či zbytočne zaťažovať firmu ďalšími administratívnymi úkonmi. Zároveň je potrebný výber lízingovej spoločnosti, ktorá ma s týmto produktom skúsenosti.

Dobre, ale čo v prípade, keď chcem kúpiť len jedno auto.

Operatívny lízing poskytuje veľkoodberateľské fleetové zľavy už pri obstarávaní jediného vozidla, čo môže byť práve výhodou v menších spoločnostiach.

Čo sa však stane, ak auto poškodím? Kto to zaplatí?

V prípade, že ide o poškodenie v rámci rozsahu poistenia, tu klient operatívneho lízingu opäť získava výhody oproti štandardnému financovaniu. Má plný manažment poistných udalostí, čo znamená, že mu odpadajú akékoľvek starosti s poisťovňou a vybavovaním poistného plnenia. Takisto je vozidlo opravené rýchlejšie.

Pri operatívnom lízingu si teda kupujem službu, nie auto. No ak by som mal záujem si vozidlo úplne odkúpiť, je to možné?

Klient má, samozrejme, možnosť na odkúpenie vozidla. Väčšinou majú o tieto autá záujem vodiči, ktorí na nich jazdili.


Pavol Vavrek, riaditeľ ČSOB Operatívny leasing. 

01 - Modified: 2006-05-29 05:45:21 - Feat.: 0 - Title: Komentár HN: Ako ďalej, pán prezident?
01 - Modified: 2024-05-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Majiteľ Viech Vojtěch Záhorský: Baví ma tvoriť priestory na výmenu názorov 02 - Modified: 2024-05-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Máte v pláne si poistiť fotovoltiku? Pripravte sa, že ročne budete platiť až 12-tisíc eur (rozhovor) 03 - Modified: 2024-05-10 15:00:00 - Feat.: - Title: Šéf zelených energetikov pre HN: Nový šéf regulátora je iná škola. Pri cenách energií je tu politické zadanie 04 - Modified: 2024-05-09 09:30:00 - Feat.: - Title: Skutočná Martha z Baby Reindeer prehovorila: Aj keby som poslala nejaké maily, neznamená to, že som vinná za zvyšok vecí 05 - Modified: 2024-05-07 13:42:47 - Feat.: - Title: Čokolatier pre HN: Pestovatelia kakaa by mali mať rovnaké postavenie ako máme my
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
13. máj 2024 03:24