StoryEditor

EÚ potrebuje finančne silný Londýn

21.12.2016, 23:00
Osobitný predstaviteľ londýnskeho City v EÚ a britský štátny exminister pre domáce záležitosti Jeremy R. Browne pre HN.

Tým, že Londýn je veľkým finančným centrom, umožňuje Európe, aby mohla konkurovať New Yorku, Šanghaju či Tokiu, tvrdí Browne.

Briti v júnovom referende rozhodli o odchode krajiny z Európskej únie. Čo to znamená pre londýnsku časť City, ktorá je top finančným centrom sveta?
Samozrejme, toto referendum bolo veľmi dôležitým politickým rozhodnutím, dokonca pravdepodobne najväčším, aké som ja počas svojho života zažil. A to mám 46 rokov. Jeho výsledok rozhodne bude mať veľký dosah na vzťahy nielen s Európskou úniou, ale aj s jednotlivými krajinami v Európe a s celým zvyškom sveta. V tejto etape je ešte veľmi ťažké predpovedať, aký dosah to presne bude. Isté však je, že my ako City of London budeme naďalej udržiavať silné pracovné vzťahy s jednotlivými krajinami EÚ, ako je Slovensko, ale aj s európskymi inštitúciami a skupinami štátov v rámci EÚ.

Neobávate sa, že vo vzťahu k Európskej únii budete ťahať za kratší koniec povrazu?
Budeme pracovať na tom, aby výsledkom našich vzájomných vzťahov bola win-win situácia, a nie to, že jeden bude víťaz a druhý porazený. Aj z tohto dôvodu je pre nás dôležité, aby sa EÚ nepokúšala presadzovať taký variant, že Veľká Británia odchodom stratí. Osobne si myslím, že to možné je. Želáme si, aby sa podarilo vyrokovať takú dohodu, ktorá bude priaznivá pre City of London.

Pred referendom viaceré banky sídliace v Londýne varovali, že v prípade brexitu odídu z Londýna do iných finančných centier, ako je Frankfurt nad Mohanom či Paríž. Po hlasovaní niektoré finančné domy skutočne oznámili presun časti svojich aktivít do zahraničia. Myslíte si, že tento trend sa môže s blížiacim sa odchodom Británie z EÚ ešte stupňovať?
Situácia je dnes v tejto záležitosti ešte stále pomerne nejasná. Samozrejme, je možné, že niektoré banky budú pracovať na presune niektorých svojich operácií do Európskej únie či konkrétnejšie do eurozóny. Je to obchodným rozhodnutím každej banky. Chcel by som však v tejto súvislosti podotknúť tri veci. Tou prvou je fakt, že hlavné silné stránky Londýna ako finančného centra sú aj po referende stále výrazné. Sila Londýna totiž n...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 05:02